Logo Buurtacademie zonder rand

 Naaicursus voor beginners 

 

 

Buurtacademie Doesburg organiseert voor de elfde keer op rij een Naaicursus voor Beginners. En ook nu weer is deze gericht op vrouwelijke immigranten die aan het inburgeren zijn en de Nederlandse taal in de praktijk willen oefenen. Het oefenen gebeurt samen met Nederlandse vrouwen die ook aan de cursus deelnemen. Hiervoor komen vrouwen in aanmerking die een uitkering hebben of zijn aangemeld door een instantie. De komende cursus biedt ruimte aan deelneemsters die nog niets van de naaikunst weten. Maar ook deelneemster uit de omgeving van Doesburg en niet tot deze doelgroep behoren. Iedereen is welkom om mee te doen met deze gezellige activiteit.

In twaalf wekelijkse lessen komen stap voor stap alle kennis en vaardigheden voor het maken van eenvoudige werkstukjes met een naaimachine aan de orde. Het hoofddoel is en blijft dat immigrantenvrouwen de gelegenheid krijgen om activiteiten buitenshuis te ondernemen, andere vrouwen te leren kennen en de Nederlandse taal te kunnen oefenen. De cursus wordt gegeven door vrijwilligsters van de Buurtacademie.

Er is plaats voor maximaal acht personen. De cursuskosten zijn € 35,- euro voor het eerste seizoen, daarna € 25,- euro voor vervolgcursussen. Een flink deel van dat bedrag is bedoeld voor aanschaf van naaigerei en de cursusmap, deze map wordt eigendom van de cursist. De cursus wordt twee maal per jaar gegeven, in het voorjaar en najaar, op dinsdagavond van 19:00 tot 21:00 uur in de Buurtacademie aan de Linie 4 in Doesburg. Bij voldoende deelname start de eerste les op dinsdag 24 september 2019. Men kan zich uiterlijk vóór woensdag 31 juli opgeven (naar die tijd is het niet meer mogelijk i.v.m. de voorbereidingen en vakantie docent).

Vrouwen die interesse hebben en willen deelnemen aan deze cursus kunnen zich opgeven bij de Buurtacademie door een formulier in te vullen bij de Buurtacademie aan de Linie 4 of het formulier digitaal op te vragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator C. Steenbergen. Zij is bereikbaar via het hiervoor genoemde e-mailadres of via telefoonnummer 0313-712400.

 

 

 

Van bakfiets tot ‘Waterfiets Doesburg'

 

 

Wat begon als een innovatief idee is sinds afgelopen donderdag een feit. De bakfiets van Doesburg Beweegt is omgebouwd tot een verrijdbare ‘Waterfiets’. Vanuit Doesburg Beweegt en Jongerencentrum 0313 wordt gezond eten en drinken gestimuleerd. Dit wordt al op verschillende manieren gedaan, zoals door voorlichting, samen gezond koken en dagelijks lekker gezond fruit bij het Jongerencentrum. Dit is nu verder uitgebreid door de komst van 'Waterfiets Doesburg’.

Het innovatieve idee om de bakfiets om te bouwen tot een verrijdbare ‘Waterfiets’ is door, Willy Dieker, een vrijwilliger van de Buurtacademie tot uitvoering gebracht. Nadat hij eerst nauwkeurige tekeningen heeft gemaakt, is Willy verder aan de slag gegaan. Op de zolder van de Buurtacademie is het hout bewerkt en geschilderd. Uiteraard moest er ook aan de techniek worden gewerkt. De vier kraantjes en 22 meter lange slang zijn gemonteerd en natuurlijk getest.

Nadat ook de bakfiets is opgelapt en alles in elkaar is gezet is de ‘Waterfiets’ in gebruik genomen.

De 'Waterfiets' was afgelopen donderdag te vinden bij Jongerencentrum 0313. De deelnemers van de ‘Doesburgse Avondvierdaagse’ hadden daar donderdag de primeur. Zij mochten als eerste gebruik maken van deze bijzondere fiets. Vele flesjes zijn met water gevuld en de vele positieve reacties zijn ter harte genomen.

De komende maanden zal de 'Waterfiets' op verschillende plekken te vinden, dus ziet u de fiets, tap gerust een glaasje water. 

www.0313doesburg.nl www.doesburgbeweegt.nl www.buurtacademiedoesburg.nl

 

 

De Linie Young Summer Events'

Deze zomer staat er iets moois te gebeuren: 'De Linie Young Summer Events'
Zie je het al voor je? Waar het op vele plekken stil is tijdens de zomervakantie is er reuring op de Linie. Jongeren tussen 9 en 21 jaar zijn bezig met allerlei leuke actieve, sportieve en creatieve activiteiten. Tijdens de gehele zomervakantie (van 15/7 t/m 27/8) kunnen jongeren iedere dinsdag en vrijdag meedoen en kennismaken met activiteiten die ze leuk vinden of gewoon een keer willen proberen.
Voor jongeren die in Doesburg zijn en niet op vakantie kunnen, zijn er allemaal leuke dingen te doen. Jongeren die wel op vakantie gaan zullen het jammer vinden omdat ze maar gedeeltelijk mee kunnen doen aan alle leuke festiviteiten.

Het zou toch geweldig zijn als wij dit in Doesburg samen kunnen waarmaken!
Dus doe ook mee met je bedrijf!
* Het is een mooie gelegenheid voor jou en jouw bedrijf om te laten zien wat jij jongeren te bieden hebt (Positieve PR)
* Een gelegenheid om jongeren een mooie zomervakantie te bieden
* Doordat een ieder z'n eigen kanalen inzet wordt het event breed gecommuniceerd en weet straks heel Doesburg en omgeving dat je tijdens de zomervakantie op de Linie moet zijn.
Wij bieden een online platform waar de activiteiten worden weergegeven.
Bij jouw activiteit komen jouw gegevens te staan en kunnen deelnemers zich persoonlijk bij jou aanmelden. Hierdoor heb je inzicht in het aantal deelnemers.

Het maakt niet uit wat je activiteit is, of het binnen of buiten is. Als jongeren en jijzelf er maar blij van worden! De insteek is dat het voor iedereen toegankelijk is, waardoor wij je vragen om het liefst geen of zo laag mogelijk inschrijfbedrag te vragen. Het mag op de hele Linie plaatsvinden en er mag gebruik gemaakt worden van het buitenterrein van 0313, het pand van 0313 en de Buurtacademie/bibliotheek, het pand of het terras.
Mocht je iets (groots) op het parkeerterrein willen doen dan graag dit bij de aanmelding aangeven, wij zullen dan met de gemeente overleggen over een eventuele tijdelijke afsluiting.

Ben je ook zo enthousiast en wil je 1 of meerdere malen meedoen? Dat kan! 
Graag voor 1 juni een mail naar  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en doorgeven welke datum, tijd en welke activiteit je wilt aanbieden:


Dinsdag 18 juli 10.00 en 15.00 uur
Vrijdag 21 juli 10.00 en 15.00 uur

Dinsdag 25 juli 10.00 en 15.00 uur
Vrijdag 28 juli 10.00 en 15.00 uur

Dinsdag 1 augustus 10.00 en 15.00 uur
Vrijdag 4 augustus 10.00 en 15.00 uur

Dinsdag 8 augustus 10.00 en 15.00 uur
Vrijdag 11 augustus 10.00 en 15.00 uur

Dinsdag 15 augustus 10.00 en 15.00 uur
Vrijdag 18 augustus 10.00 en 15.00 uur

Dinsdag 22 augustus 10.00 en 15.00 uur
Vrijdag 25 augustus 10.00 en 15.00 uur


Wij hopen dat je erbij bent!
Buurtacademie Doesburg, Jongerencentrum 0313, Bibliotheek 
West-Achterhoek en Doesburg beweegt.

 

3e editie van het informatieboekje is nu verkrijgbaar!

 

 

 

 

Binnen multifunctioneel centrum Buurtacademie Doesburg zitten vele organisaties gehuisvest en is erg veel te doen. Van cursussen en activiteiten tot een diversiteit aan spreekuren. Alles wat er te doen is, is overzichtelijk gebundeld in een informatieboekje.

 

Ook deze derde editie van het informatieboekje is tot stand gekomen door de inzet van twee vrijwilligers, Ciska Steenbergen en Lydia Noya.

 

 Het informatieboekje is vanaf heden verkrijgbaar bij de Buurtacademie en bij gemeente Doesburg. Wij wensen u veel leesplezier en verwelkomen u graag bij één van onze cursussen, activiteiten of spreekuren. www.buurtacademiedoesburg.nl

 

Input: Ciska Steenbergen

 

Ontwerp: Lydia Noya

 

 

Taalcafé Doesburg geopend!

 

 

Op vrijdagmorgen 7 april is het Taalcafé in Doesburg gestart. Een taalcafé is een laagdrempelige ontmoetingsplek om in de Nederlandse taal te (leren) spreken: een extra mogelijkheid om te oefenen.

Op deze eerste ochtend waren er al 20 deelnemers aanwezig, die direct aan de slag zijn gegaan.

Een taalcafé is een goede, laagdrempelige manier om als anderstalige met de Nederlandse taal bezig te zijn. Dit kan als aanvulling op een inburgeringtraject, na afloop van of tijdens de inzet van een Taalmaatje, of ‘gewoon’ voor iedere anderstalige die vaker Nederlands wil spreken. Je leert bovendien andere mensen kennen en komt met andere culturen in aanraking. Door de Nederlandse taal beter te leren spreken, kun je oefenen, zodat wat je wílt zeggen ook kúnt zeggen.

In het taalcafé wordt onder leiding van een Nederlands sprekende vrijwilliger in kleine groepjes in het Nederlands gesproken over allerlei onderwerpen. Dit wordt gedaan met behulp van bijvoorbeeld een foto, een plaatje of er wordt een taalspelletje of een uitspraakoefening gedaan. De sfeer is ontspannen en er wordt een ruime pauze gehouden.

Het taalcafé in Doesburg is een samenwerkingsverband tussen de Buurtacademie en bibliotheek Doesburg en vindt iedere vrijdagmorgen plaats van 9.30-11.30 uur.

Aanmelden is niet nodig. Deelname is gratis.

Het taalcafé vindt plaats in multicultureel centrum De Buurtacademie: De Linie 4, aan de leestafel van de bibliotheek. .

U bent van harte welkom.

 

Maandag 3 april hulp bij uw mobieltje/tablet
 
 
 
Bij multifunctioneel centrum de Buurtacademie in Doesburg vindt op maandag 3 april tussen 14.00-16.00 uur weer het mobieltjesproject plaats. Inwoners van 55+ krijgen uitleg over het gebruik van een mobiel of tablet. Bij het mobieltjesproject is elke vraag welkom. Dit project is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Buurtacademie, Caleidoz en scholengemeenschap ’t Rhedens.
Dit wordt uitgevoerd door behulpzame en actieve vrijwilligers van de computerinloop van Caleidoz. Zij bieden maatschappelijke stagiaires van ’t Rhedens de mogelijkheid om de maatschappelijke stage te vervullen.
Jongeren weten veel over mobieltjes en tablets en zijn bereid deze informatie op een rustige en duidelijke manier over te brengen aan 55'+ 'ers. Een mooie manier om twee generaties samen te brengen en van elkaar te leren.
Wanneer u niet in de gelegenheid bent om op deze dag te komen is het goed om te weten dat de deskundige vrijwilligers van de computerinloop drie keer per week te bezoeken zijn; maandag 12.30-16.00, woensdag 12.30-16.00 uur en op vrijdag van 09.00-12.30 uur.  Zij kunnen ondersteunen bij vragen over het gebruik van computer, laptop, tablet en mobiele telefoon.
Voor het mobieltjesproject bent u van harte welkom op maandag 3 april tussen 14.00 en 16.00 uur bij de Buurtacademie, de Linie 4 in Doesburg. 
Voor deelnemers zijn er geen kosten aan verbonden. 
Belangstellenden kunnen zich telefonisch of per mail aanmelden bij de Buurtacademie: 0313-712 400 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken." target="_blank">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Gewoon binnen lopen mag natuurlijk ook. Graag tot ziens bij de Buurtacademie, www.buurtacademiedoesburg.nl

 

Verhalen schrijven voor kinderen


Bij deze leuke creatieve workshop leer je hoe je jouw verhaal zo mooi en spannend mogelijk maakt. Misschien is dit start van je eerste boek! Leef je helemaal uit. Het gaat niet om goede zinnen of foutloos schrijven het gaat om spelen met woorden om zo tot jouw mooie verhaal te komen. Wees creatief met taal en doe mee!  Deze activiteit is voor kinderen van groep 3 t/m 8 en vindt plaats op dinsdag 18 april van 15.30-16.30 uur.
Wil je meedoen? Meld je aan via www.sjorscreatief.nl. Aan deze workshop zitten geen kosten verbonden.

 

Doe mee met Taalcafé Doesburg!

In Doesburg wordt er veel gedaan op het gebied van taal en dit wordt verder uitgebreid.

Vanaf vrijdag 7 april start: Taalcafé Doesburg.

Hoe zo, een Taalcafé?

Een taalcafé is een ontmoetingsplek om in de Nederlandse taal te (leren) spreken: een extra mogelijkheid om te oefenen met de taal.

Het is een goede, laagdrempelige manier om als anderstalige met de Nederlandse taal bezig te zijn. Dit kan als aanvulling op een inburgeringtraject, na afloop van of tijdens de inzet van een Taalmaatje, of ‘gewoon’ voor iedere anderstalige die vaker Nederlands wil spreken. Met Taalcafé Doesburg willen we bereiken, dat anderstaligen kunnen zeggen wat ze willen zeggen!

Taalcafé Doesburg start op initiatief van Buurtacademie (Taalwerkplaats) en Bibliotheek West-Achterhoek. Bij het taalcafé wordt onder leiding van vrijwilligers in kleine groepjes in het Nederlands gesproken over allerlei onderwerpen. Dit doen we met behulp van bijvoorbeeld een foto, een plaatje, een thema of er wordt een taalspelletje of uitspraakoefening gedaan. In ontspannen sfeer komt het onderwerp van die week op verschillende manieren aan de orde. Taalcafé Doesburg vindt wekelijks op vrijdagochtend plaats van 09.30-11.30 uur. Wij zijn dan te vinden aan de leestafel in de bibliotheek, in multifunctioneel centrum Buurtacademie Doesburg, aan De Linie 4.

Doe jij mee en word je vrijwilliger bij Taalcafé Doesburg?

Wat verwachten wij van jou?

Taalcafé Doesburg is er, vanaf 7 april, elke vrijdag van 9.30 uur – 11.30 uur.

Ongeveer 1 keer i n de maand ben je aan de beurt om met anderstaligen in kleine groepjes in gesprek te gaan. Bedenk wel: het is geen onderwijs. De nadruk ligt op het praten. Vrijwilligers bereiden iedere bijeenkomst voor en worden hierbij ondersteund door Buurtacademie Doesburg en Bibliotheek West-Achterhoek. Als vrijwilliger spreek je zelf duidelijk de Nederlandse taal en vindt het leuk om met taal te “spelen”. Omdat er in kleine groepjes wordt gewerkt is het van belang dat je een gesprek binnen een groepje kunt leiden.

Wat hebben wij jou te bieden?

Een geweldige kans om op een informele manier kennis te maken met andere culturen en anderstaligen te ondersteunen met het beter leren spreken van de Nederlandse taal.

Ben je nieuwsgierig, wil je meedoen of meer weten kom dan op vrijdag 24 maart van 09.30-11.30 uur naar de informatiebijeenkomst.

De informatiebijeenkomst vindt plaats aan de leestafel van de bibliotheek, in multifunctioneel centrum Buurtacademie Doesburg, aan de Linie 4.

Ook nieuwsgierig en enthousiast? Meld je aan door een mail te sturen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of te bellen naar  Buurtacademie Doesburg: 0313-712400

 

 

Spelen en Lezen met taalDoor samenwerking tussen multifunctioneel centrum Buurtacademie Doesburg en Bibliotheek West-Achterhoek konden de kinderen van Juf Yvonne, 
spelenderwijs met taal aan de slag. De kinderen van juf Yvonne, groep 1/2 van de Anne Frank school uit Doesburg kwamen op bezoek bij de bibliotheek. Door inzet van 
enthousiaste vrijwilligers van de Buurt

academie werden drie activiteiten aangeboden waarbij kinderen spelenderwijs met taal in aanraking kwamen. 
De kinderen deden twee spellen en werden voorgelezen door de vrijwilligers. De kinderen deden actief mee en reageerden enthousiast. 
De komende periode zullen meer  klassen bezig gaan met 'Spelen en Lezen met taal'.

 

Cursus Levensboeken schrijven weer van start


In multifunctioneel centrum de Buurtacademie, gaat vanaf dinsdag 14 februari weer de cursus Levensboeken Schrijven van start.
Deze activiteit wordt georganiseerd door enthousiaste vrijwilligers van de Buurtacademie.
De cursus, waar geen kosten aan verbonden zijn, leert een methodiek om een levensboek te schrijven.
Een levensboek, is een boek waarin het (levens)verhaal van iemand staat geschreven. Een mooi naslagwerk voor iemand persoonlijk of zijn/haar naaste omgeving.
De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten en vindt plaats bij de Buurtacademie, de Linie 4 in Doesburg.
De cursus is op dinsdagavond van 19.30 tot 21.00 uur, op: 
14/2, 28/2, 14/3, 28/3 en 11/4.

Opgeven mag, mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel: 0313-712400.
Gewoon binnenlopen mag ook.

 

Hens van der Wal vrijwilligersprijs 2016 voor Verkeersregelaars Doesburg Oog voor “stille krachten”

In een volle Gasthuiskerk is woensdagavond 14 december de jaarlijkse Hens van der Wal vrijwilligersprijs uitgereikt. De prijs is dit jaar gegaan naar de groep ‘Verkeersregelaars Doesburg‘. De jury had dit jaar een ongelooflijk moeilijke taak’ aldus wethouder Peter Bollen, maar uiteindelijk hebben we toch een overwogen keuze gemaakt.’ De groep Verkeersregelaars bestaat, in wisselende samenstelling, uit meer dan 30 personen en is al meer dan 10 jaar actief in Doesburg. Ze zijn onder alle weersomstandigheden inzetbaar om de veiligheid van deelnemers, bezoekers en verkeersdeelnemers te garanderen. Daarbij worden zij bij enorm veel activiteiten ingezet denk hierbij aan: de wandel 4 –daagse, Koningsdag, 4-mei herdenking, scootmobieltocht, Hanzedag, Sinterklaasintocht, Halloween. Dus daarom verdienen zij de Hens van Der Wal vrijwilligersprijs 2016! Stille krachten De jury bestaande uit: Richard Kok (Doesburg Direct), Ruurd Robaard (Stichting Centrum Belang Doesburg), Esther Bosgoed (Buurtacademie & Jongerencentrum 0313) en Peter Bollen, had geen gemakkelijke taak. Peter Bollen: ‘Het lijkt misschien gemakkelijk, een verkiezing van vrijwilliger van het jaar zonder thema. Maar dat was het juist niet. We hadden geen duidelijk kaders waaraan we de inzet van de vrijwilligers konden vergelijken. In feite vergeleken we appels en peren en dat is nooit gemakkelijk.‘ De motivatie om te kiezen voor de Verkeersregelaars heeft te maken met het feit dat zij de zogenaamde ‘stille krachten’ zijn. De vrijwilligers die zelden of nooit worden opgemerkt. Deze stille krachten zijn onmisbaar en verdienen een grote pluim. Misschien juist omdat het thema ontbrak dit jaar is er een recordaantal aanmeldingen binnengekomen. Er zijn 36 aanmeldingen ontvangen voor 22 personen en/of groepen. Helaas kan er maar één winnen, want in principe verdienen alle vrijwilligers een prijs. ‘Zonder de belangeloze inzet van vrijwilligers, zouden veel van onze evenementen en voorzieningen niet in stand gehouden kunnen worden. De kracht van vrijwilligerswerk is dat het vanuit het hart van mensen tot stand komt en dat is naar mijn mening goud waard’, geeft wethouder Peter Bollen aan.

 

Welkom in Doesburg

De Buurtacademie brengt inwoners, op verschillende manieren, met elkaar in contact.

Ook voor nieuwe inwoners staan wij klaar! Toen ons werd gevraagd om partner te zijn voor Welkom in Doesburg hebben wij dit natuurlijk gedaan.

Via de website welkomindoesburg.nl is het mogelijk om vluchtelingen die zich in Doesburg vestigen te helpen.

Door samenwerking is dit tot stand gekomen. Vele Doesburgers willen vluchtelingen een warm welkom heten en waar nodig steunen.

Het gaat vaak over praktische zaken zoals, huisraad of taallessen maar ook de behoefte aan sociale contacten door het maken van een praatjes of het drinken van een kop koffie.

Met de website welkomindoesburg.nl (link graag plaatsen) komen vluchtelingen in contact met inwoners van Doesburg.

Wil je ook een steentje bijdragen. Hou dan het forum in de gaten, wellicht kan jij het verschil maken.

 

Weer Creatief Schrijven bij de Buurtacademie


Aan de Creatieve Schrijftafel gaat het nu eens niet over correcte zinnen 
of foutloos geschreven woorden. Hier ligt de nadruk op wat je kunt of 
wilt zeggen door het gebruik van taal. Kom gezellig meeschrijven en leer 
jezelf en andere deelnemers op een andere manier kennen. De 
vrijwilligers, Marjolein en Truus, hopen dat velen deel zullen nemen!

Ook in het afgelopen seizoen zijn velen bezig geweest met creatief 
schrijven. De mogelijkheid tot schrijven is in dit seizoen ook 
uitgebreid. Het is mogelijk om op iedere eerste donderdagavond en derde 
maandagochtend mee te doen. De eerste donderdag in september is ook 
gelijk op de eerste dag van die na-zomerse maand. Dus kom ook op 1 
september om 19.30 uur naar de Buurtacademie en schrijf mee. De 
eerstvolgende maandagochtendtafel is op maandag 19 september om 10.00 
uur.

Voor meer informatie kunt contact opnemen met de Buurtacademie, 0313-712 
400 of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag tot ziens bij de Buurtacademie.

 

 

Repair Café

repair cafe

U bent welkom van 14.00 – 16.00 uur en van 18.30 – 20.30 uur, ook om gewoon een praatje te maken.

 

 

 

 

Cursus Frans bij de Buurtacademie

 cursus frans afbeelding

Bent u nieuwsgierig naar de Franse taal en cultuur of wilt u uw Frans verbeteren?

 

Neemt u dan deel aan de cursus Frans bij de Buurtacademie in Doesburg. Bijna alles is mogelijk in overleg, van individuele les tot groepsles, voor beginners of gevorderden.

Dhr. Eldering, oud-docent Frans, wil zijn kennis en kunde ter beschikking stellen aan  mede-inwoners en hen kennis laten maken met deze mooie taal.

 

De Buurtacademie stelt hiervoor haar ruimte beschikbaar. Het gaat voorlopig om tien wekelijkse trainingen van elk 1,5 uur.

 

Voor informatie en aanmelding kunt u terecht bij dhr. Eldering

E-mailadresDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Telefoonnummer: 0313-471745 of 06-43530205

 

Aanmelden kan via een formulier dat verkrijgbaar is bij de Buurtacademie. Kosten Frans voor beginners: 60.- euro p.p. voor 8 lessen incl. koffie en thee en benodigd lesmateriaal. 

 U dient het lesgeld van te voren te betalen i.v.m. de onkosten die er worden gemaakt. 

12 september is er een informatie bijeenkomst Frans van 10.00 uur tot 11.30 uur op de Linie 4.

 

 

In september weer creatief schrijven.
Aan de Creatieve Schrijftafel gaat het nu eens niet over correcte zinnen of foutloos geschreven woorden. Hier ligt de nadruk op wat je kunt of wilt zeggen door het gebruik van taal. Kom gezellig meeschrijven en leer jezelf en andere deelnemers op een andere manier kennen.

Ook in het afgelopen seizoen zijn velen bezig geweest met creatief schrijven. De mogelijkheid tot schrijven is in dit seizoen ook uitgebreid. Het is mogelijk om op iedere eerste donderdagavond en derde maandagochtend mee te doen.
Opgeven is niet nodig. De zomerperiode is inmiddels gestart, tijd om nieuwe, creatieve energie op te doen. 
In september bent u weer van harte welkom bij de Buurtacademie!

Op de donderdagavond van 19.30-21.30 uur en op maandagochtend van 10.00-12.00 uur
Voor meer informatie kunt contact opnemen met de Buurtacademie, 0313-712 400 of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Graag tot ziens bij de Buurtacademie www.buurtacademiedoesburg.nl

 

 

 

Toppers!
88d99cab751bf2106bd03f25e191f9b0


De Taalmaatjes van de Buurtacademie in Doesburg zijn inmiddels een begrip in Doesburg.
Wekelijks zijn er zo'n 50 taalkoppels in de weer om anderstaligen, verdeeld over 21 nationaliteiten, te ondersteunen met de Nederlandse taal. Veelal vindt dit plaats bij de Buurtacademie. Dit is mogelijk door inzet van vele vrijwilligers, maar gaat niet vanzelf.
Deelnemers en Taalmaatjes die zich aanmelden krijgen goede ondersteuning van de drie drijvende krachten achter de Taalmaatjes. Dit zijn Annelies Rouwmaat, Hans Meijster en Kees van Breukelen. Zij doen erg veel, onder andere het matchen van deelnemer en Taalmaatje, verdiepen in lesmateriaal en de Taalmaatjes hierover adviseren. Daarnaast onderhouden zij een breed netwerk en zorgen zij ervoor dat Taalmaatjes zich verder kunnen verdiepen door bijvoorbeeld workshops te organiseren.
Tijdens een workshop voor de Taalmaatjes, georganiseerd door deze vrijwilligers, heeft de Buurtacademie deze vrijwilligers in het zonnetje gezet.
Kees, Hans en Annelies zijn gehuldigd voor de enorme inzet die zij tonen. Behalve bloemen en een medaille kregen zij natuurlijk een groot applaus van alle Taalmaatjes die aanwezig waren. De Buurtacademie is trots op deze en de vele andere vrijwilligers van de Buurtacademie die zich inzetten voor de Doesburgse samenleving.

 

 

 

Prachtige panoramafoto van Doesburg in Beumerskamp

 Ba

Om Doesburg kennis te laten maken met Bas Weetink, fotograaf van de prachtige panoramafoto van Doesburg, mocht Beursvloer Doesburg drie organisaties verblijden. Deze organisaties mogen een maand genieten van dit mooie fotoschilderij. Inmiddels is de foto naar de eerste winnaar gegaan op de Beumerskamp: Caleidoz Welzijn. De foto hangt daar tot 5 januari.

De foto is tijdens de Inloop te bezichtigen op de Beumerskamp (Breedestraat 39), van maandag t/m donderdag van 13.00 tot 16.00 uur. Bij de Inloop kunt u als inwoner van Doesburg terecht voor een kopje koffie/thee, ontmoeting en verschillende activiteiten. Caleidoz Welzijn Doesburg was op 2 november jl. deelnemer bij Beursvloer Doesburg en heeft daar een paar mooie matches gesloten. Wilt u meer weten over Beursvloer Doesburg of volgend jaar deelnemen aan de Beursvloer kijk op: buurtacademiedoesburg.nl of beursvloer.com

 

 

 

Doesburg doet mee met WeHelpen

Voor iedereen in Doesburg is er nu een online marktplaats beschikbaar voor vraag en aanbod van vrijwillige hulp: gemeente-doesburg.wehelpen.nl. Op deze website kunnen allerlei hulpvragen geplaatst worden die niet (meer) onder professionele zorg of WMO vallen. 
Iedereen kan er een advertentie plaatsen. Zo kun je hulp zoeken of aanbieden in je eigen buurt. Want niet iedereen heeft een eigen netwerk van mensen die kunnen helpen. Het gaat dan bijvoorbeeld om hulp bij het uitlaten van de hond, ophangen van gordijnen, samen koffie drinken, de administratie, de tuin of in de huishouding, alles kan. 
Maar dat is nog niet alles! In de Buurtacademie is er een servicepunt ingericht. Iedereen met hulpvragen kan hier naar toe. Een team van professionele vrijwilligers houdt spreekuur om uitleg te geven over de werking van de website, of om de hulpvraag te noteren en op de site te plaatsen. Ook kijken zij of er hulp-matches kunnen worden gemaakt. Deze spreekuren zijn er elke week op maandagmiddag vanaf 13 tot 16 uur en op donderdagochtend vanaf 9 tot 12 uur, de linie 4 in Doesburg. Gemeente-doesburg.wehelpen.nl is een gezamenlijk initiatief van de Buurtacademie / Cambio, VIT, Caleidoz en de gemeente Doesburg en is ook gekoppeld aan www.doesburghelpt.nl, de website waar alle vragen over welzijn, zorg, werk & inkomen en opvoeden & opgroeien kunnen worden gesteld.

Wil je direct zien hoe het werkt? Bekijk het instructiefilmpje: https://www.youtube.com/watch?v=L_fNURhaAII 

De eerste uitgave van de cursussen- en activiteitengids van de Buurtacademie!

Vrijwilligster bij de Buurtacademie van het eerste uur, Ciska Steenbergen, opperde ruim een half jaar geleden het idee om een boekje te maken; een boekje met alle cursussen en activiteiten bij de Buurtacademie en bij 0313. Vrijwilligster Lydia Noya is bereid gevonden om aan dit project te mee te werken. Lydia heeft de opleiding DTP gevolgd en verzorgde de lay-out.

 En nu is de eerste uitgave klaar. In het boekje staan alle activiteiten en cursussen van de organisaties en gebruikers van de beide panden. Het is de bedoeling dat het boekje twee keer per jaar wordt uitgegeven. Het boekje is verkrijgbaar bij de Buurtacademie.

 Wij wensen u veel leesplezier en hopelijk kunnen wij u verwelkomen bij één van onze cursussen en / of activiteiten binnen de Buurtacademie of bij Jongerencentrum 0313.

 Ciska Steenbergen en Lydia Noya

 Input: Ciska Steenbergen (links) en Lay-out: Lydia Noya (rechts)

 

 

 

Cursus Duits bij de Buurtacademie

Duitse cursus                              

Bent u nieuwsgierig naar de Duitse taal en cultuur of wilt u uw Duits verbeteren?

Neemt u dan deel aan de Cursus Duits bij de Buurtacademie in Doesburg. Bijna alles is mogelijk in overleg, van individueleles tot groepsles, voor beginners of gevorderden.

Dhr.Eldering, oud-docent Frans en Duits wil zijn kennis en kunde ter beschikking stellen voor mede-inwoners en hen kennis laten maken met deze mooie taal.

De Buurtacademie stelt hiervoor haar ruimte beschikbaar. Het gaat voorlopig om tien wekelijkse trainingen van elk 1,5 uur op een donderdag bij voldoende deelname.

 

Bij veel belangstelling is het ook mogelijk om een cursus zakelijk correspondentie Duits te volgen.  

 

Voor informatie en aanmelding kunt u terecht bij dhr. Eldering

E-mailadresDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoonnummer: 0313-471745 of 06-43530205

 

Aanmelden kan via een formulier die verkrijgbaar is bij de Buurtacademie. U kunt dan vragen naar mevr. C. Steenbergen zij is bereikbaar op telefoonnummer 0313-712403 (ma/middag en wo/middag).

 

Kosten Duits voor Beginners:€ 50,00 p.p. voor 10 lessen incl. koffie en thee en benodigde lesmateriaal.U dient het lesgeld van te voren te betalen i.v.m. de onkosten die er worden gemaakt.

Kosten zakelijke correspondentie Duits:€ 80,00 p.p. per 10 lessen incl. koffie en thee. Boekengeld is apart kosten afhankelijk van de lesmethode. U dient het lesgeld van te voren te betalen i.v.m. de onkosten die er worden gemaakt.

 

 

Top