Logo Buurtacademie zonder rand

 

 

Beursvloer 2017

 

 

 

De Linie Young Summer Events

 

Deze zomer nieuw in Doesburg:  De Linie Young Summer Events. Een zomer lang  (van 18 juli t/m 25 augustus)  elke dinsdag en vrijdag leuke, sportieve, innovatieve, creatieve activiteiten op De Linie in Doesburg. Deze activiteiten zijn gericht op jongeren in de leeftijd 9 t/m 21 jaar en gratis toegankelijk. Zowel in de ochtend als in de middag vindt een activiteit plaats. Aan de jongere kinderen is ook gedacht; tijdens ‘De Linie Young Summer Events’ staat iedere dinsdag en vrijdag  een vrolijk springkussen klaar en is er voor alle bezoekers, jong en oud,  verfrissing te vinden bij  de Doesburgse Waterfiets.  

Tijdens de Young Summer Events komt er van alles voorbij. Wat te denken van het maken van een eigen telefoonhoesje van fietsbanden en banners. Het bezoeken van  de WoWi-bus, waarin aan de slag gegaan kan worden  met de nieuwste innovatieve apparaten en gadgets. Maar doe ook mee met de beweegquiz, zelda yoga, het tekenen van mandela’s, het pimpen van het skatepark. Ga met vrienden plezier maken tijdens de watergames.  Maar dit is nog niet alles en er komt steeds meer bij. Dus  houd de Facebookpagina in de gaten: facebook.com/DeLinieYSE om te kijken wat er te doen is. Deze activiteiten worden aangeboden door organisaties die gehuisvest zijn op De Linie maar ook door diverse partners.

Alle activiteiten vinden op De Linie plaats dat wil zeggen; op de parkeerplaats of in de bibliotheek, Buurtacademie of bij Jongerencentrum 0313. Dit hangt af van de activiteit. Dus kom deze zomer naar De Linie in Doesburg. Er komen nog steeds activiteiten bij, laat ook uw bedrijf of vereniging zien en biedt jongeren een mooie zomer!

Neem contact met ons op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; Coördinator Jongerencentrum 0313 en Buurtacademie Doesburg of bel: 06-14413816. De Linie Young Summer Events is een initiatief van: Jongerencentrum 0313, Bibliotheek West-Achterhoek, Doesburg beweegt en Buurtacademie Doesburg.  

 

 

 

 

Muisschieten tijdens bijeenkomst van de Taalmaatjes

IMG 1327

 

Muisschieten, sjoelen met rechte en haakse sjoelbak, toldraaien, hamertje tik en nog meer oudhollandse spelen zorgden voor veel plezier tijdens de ontmoetingsochtend op woensdag 30 september tussen taalmaatjes en deelnemers van de Buurtacademie.

Ruim 30 personen waren aanwezig. Niet alleen de spelen zorgden voor de goede sfeer, maar ook aan de inwendige mens was gedacht. Veel taalmaatjes en deelnemers hadden lekkere hapjes gemaakt. Uit de variëteit van de hapjes waren de landen waaruit de deelnemers komen goed zichtbaar.

Voor wie het nog niet weet: Taalmaatjes zijn vrijwilligers die volwassenen uit Doesburg ondersteunen bij het aanleren of verbeteren van de Nederlandse taal . Er zijn op dit moment ongeveer 30 koppels van een taalmaatje met een deelnemer. De deelnemers komen uit alle delen van de wereld.

Belangstelling: kom op woensdagmorgen tussen 9.00 en 12.00 langs op de Buurtacademie, 1e verdieping of kijk op de website www.buurtacademiedoesburg.nl

 

 

 

Beursvloer Doesburg opnieuw een succes!

 Beursvloer 2015 web bestanden-1

Gisteravond vond voor de tweede keer Beursvloer Doesburg plaats.

Tijdens een sfeervolle avond  in het prachtige Arsenaal werden bedrijven en maatschappelijke organisaties met elkaar in contact gebracht. Met gesloten portemonnee werd gehandeld in diensten en middelen en werd Maatschappelijk Betrokken Ondernemen bevorderd. 

De drie zogenaamde Hoekmannen liepen rond om de deelnemers samen te brengen waardoor vervolgens mooie matches werden gemaakt. Daarnaast zijn er talloze andere verbindingen gelegd. Dit jaar was de zaal aangekleed met lekkers van het Olde Ras en Delicasa maar ook met de prachtige bloemen van Uitbundig met Bloemen. De Italiaanse Giovanni en Samantha ( Gelderse Bluf) waren de enige personen die Beursvloer iets anders benaderden. Zij zagen de Beursvloer als een ideaal moment om ‘geld wit te wassen’ wat zorgde voor het nodige vertier.

Bas Weetink maakte foto’s en stelde voor drie organisaties een prachtige panoramafoto van Doesburg beschikbaar. Bij deze organisaties mag de foto een maand lang tentoongesteld worden. Daarnaast stelde Peter bollen persoonlijk een interventie workshop beschikbaar waar vijf deelnemers voor zijn ingeloot. Met de negentwintig matches die tussen de deelnemers werd gemaakt komt het totaal aantal matches op drieëndertig.

Initiatiefnemer Cambio kijkt terug op een geslaagd evenement. Een evenement wat alleen mogelijk is door de inzet van vele mensen in Doesburg en de enthousiasme deelnemers die de avond maken.

 

 

Maandag 7 december hulp bij uw mobieltje/tablet

Op maandag 7 december a.s. tussen 14.00-16.00 de Buurtacademie in Doesburg is er weer een bijeenkomst van het mobieltjesproject. Bij dit project geven leerlingen (van scholengemeenschap ‘Het Rhedens’) voorlichting aan 55+ers. De 55+ers krijgen uitleg over een mobieltje of een tablet en hoe je deze kan gebruiken.

Het mooie aan dit project is dat jong en oud met elkaar worden verbonden. Jongeren van het voortgezet onderwijs doen dit als invulling voor hun Maatschappelijke Stage. Zij maken op deze manier kennis met vrijwilligerswerk door kennis over te dragen. Dit doen zij in samenwerking met Caleidoz en de Buurtacademie.

U bent op maandag 7 december van harte welkom tussen 14.00 en 16.00 uur bij de Buurtacademie, de Linie 4 in Doesburg. Voor deelnemers zijn er geen kosten aan verbonden. Belangstellenden kunnen zich telefonisch of per mail aanmelden bij Caleidoz of de Buurtacademie: 0313-712 400 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Gewoon binnen lopen mag natuurlijk ook. Graag tot ziens op maandag 7 december.

 

 

Mantelzorg en intimiteit

Op 26 mei a.s. wordt voor mantelzorgers uit de gemeente Doesburg een themamiddag gehouden over mantelzorg en intimiteit. De bijeenkomst wordt van 13.45 – 15.30 uur gehouden in De Linie in Doesburg. Als u voor een zieke, dementerende of gehandicapte in uw directe omgeving zorgt, bent u mantelzorger. Meestal gaat het om zorg voor een familielid, zoals partner, ouder, kind, broer of zus maar het kan ook gaan om zorg voor iemand uit uw vriendenkring of uit uw buurt.

Een ziekte of beperking en de zorg die daarmee gepaard gaat, maken dat de relatie verandert. Ook de beleving van seksualiteit en intimiteit wordt anders, terwijl dit belangrijke aspecten zijn voor de kwaliteit van het leven. Daarbij komt dat veel mensen het lastig vinden om over dit onderwerp te praten. Dat is jammer, want gebrek aan intimiteit leidt vaak tot verdriet en eenzaamheid. Hoe ga je daarmee om? Hoe raak je toch in gesprek daarover? Zijn er tips te geven? In deze bijeenkomst die verzorgd wordt door Trudy Willems komt dit allemaal aan de orde.

De bijeenkomst is gratis toegankelijk en wordt gehouden van 13.45 tot 15.30 uur (de zaal is geopend vanaf 13.30 / gelegenheid tot napraten kan van 15.30 uur tot 16.00 uur). Opgave is wel gewenst, dit kan tot 20 mei a.s. door te bellen naar VIT-hulp bij mantelzorg (0544) 82 00 00 of te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De bijeenkomst wordt gehouden in de kantine De Linie (1ste verdieping), De Linie 4 in Doesburg en is een initiatief van VIT-hulp bij mantelzorg.

  

Wij gaan vaker tafelen…

Sinds najaar 2012 kunnen liefhebbers van taal iedere eerste donderdagavond van de maand aanschuiven bij “De Creatieve Schrijftafel”. Iedereen kan deelnemen. Het gaat niet om mooi of foutloos schrijven maar om het creatief met taal bezig te zijn.

Wij, de gastvrouwen zorgen voor een aantrekkelijk en afwisselend menu van taalspelletjes en korte schrijfopdrachten. 

Plezier in het schrijven staat voorop maar het onderlinge contact, de bemoediging en bewondering en de vaak hilarische momenten zijn zeker zo belangrijk. 

Om meer mensen van het schrijftafelen te laten genieten dekken we deze voortaan ook iedere derde maandagochtend van de maand. Kom, schuif eens aan. U/je bent van harte welkom.

Marjolein(Mei) Bulten en Truus van der Wouden

“De Creatieve Schrijftafel” wordt gehouden in de Buurtacademie/Bibliotheek Doesburg, 

De Linie 4 – eerste verdieping -. Iedere eerste donderdagavond van de maand van 19.30 uur tot 21.30 uur (eerst volgende is 2 april 2015) en iedere derde maandagochtend van de maand van 10.00 uur tot 12.00 uur.

De eerste ochtendsessie zal 16 maart 2015 van start gaan. 

De bijdrage is twee euro per persoon inclusief koffie/thee en men dient zelf pen en papier mee te brengen. Voor nadere informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bellen kan ook: (0313) 484 831/06-51288124 (Truus)

 

 Telefoons en Tablets hoe werken ze?

Op maandag 2 maart a.s. vindt tussen 14.00-16.00 voor de tweede keer het mobieltjesproject plaats in de Buurtacademie in Doesburg. Het bijzondere aan dit project is dat jongeren, van scholengemeenschap het Rhedens aan 55+ ers,  instructie geven hoe je met een mobieltje en/of tablet omgaat. Jongeren zijn gewend om op een speelse en vaak vanzelfsprekende manier met deze apparaten om te gaan. Vaak maakt het niet uit om welk type telefoon of tablet het gaat. Daarnaast zijn er veel mensen voor wie dit niet vanzelfsprekend is. Wanneer dit voor u het geval is, komt u dan op eerste maandag van de maand naar de Buurtacademie.

Het mooie aan dit project is dat jong en oud met elkaar worden verbonden. Jongeren van het voortgezet onderwijs doen dit als invulling voor hun Maatschappelijke Stage. Zij maken op deze manier kennis met vrijwilligerswerk door kennis over te dragen. Dit doen zij in samenwerking met Caleidoz en de Buurtacademie. De vrijwilligers van de computerinloop staan u daarnaast ook met raad en daad bij, een mooie combinatie waarbij u ook nog terecht kunt voor computervragen.

Vooraf worden de jongeren geïnstrueerd hoe op een goede manier kennis kan worden overgedragen. De leerlingen worden aan deelnemers gekoppeld en wanneer nodig kan een vervolgafspraak worden gemaakt.

Vanwege het succes van vorig jaar,  is besloten om dit in 2015 iedere eerste maandag van de maand te laten plaatsvinden. U bent op maandag 2 maart welkom tussen 14.00 en 16.00 uur bij de Buurtacademie, de Linie 4 in Doesburg. Voor deelnemers zijn geen kosten verbonden. Belangstellenden kunnen zich telefonisch of per mail aanmelden bij Caleidoz of de Buurtacademie: 0313-712 400 of hDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Gewoon binnen lopen mag natuurlijk ook. Graag tot ziens op maandag 2 maart.

 

 De Creatieve Schrijftafel / 3e jaargang-sessie 2

Vanuit de Taalwerkplaats/Buurtacademie Doesburg wordt op donderdag 5 februari a.s. weer “De Creatieve Schrijftafel” georganiseerd. Het gaat om een maandelijkse groepsactiviteit waar taalliefhebbers op ongedwongen wijze bij elkaar komen om te spelen met taal.

Aan “De Creatieve Schrijftafel” kan iedereen deelnemen, jong en oud. Het gaat niet om mooi of foutloos schrijven, maar om te ervaren wat er al schrijvend allemaal kan ontstaan. Ervaring met schrijven is niet nodig. Het streven is dat de deelnemers elkaar vanuit ieders persoonlijke achtergronden inspireren.

“De Creatieve Schrijftafel” zal worden begeleid door Marjolein (Mei) Bulten, één van de vrijwilligers van de Taalwerkplaats/Buurtacademie Doesburg. Zij brengt het creatieve proces op gang door het geven van (korte) schrijfopdrachten. Vervolgens gaan de deelnemers onderzoeken en uitwisselen wat ze – wellicht tot hun eigen verrassing - zoal kunnen op creatief taalgebied.

Voor opgave en/of eventuele nadere informatie kunt u contact opnemen met Marjolein (Mei) Bulten, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0313 - 438 772 of 06 - 20 314 313

 

 Taalmaatjes

Binnen de Buurtacademie is de Taalwerkplaats een belangrijk en bijzonder onderdeel. Taal is voor iedereen belangrijk en de Nederlandse taal is niet voor iedereen gemakkelijke taal om te lezen, te schrijven en te begrijpen. De vrijwilligers van de Taalwerkplaats zetten zich hier voor in. Nieuwsgierig? Klik dan op de volgende link: 
http://youtu.be/NZxvFuSIJR4?t=8s

 

Uitreiking vrijwilligersprijs

De Buurtacademie speelt in Doesburg een grote rol wanneer het gaat het samenbrengen van vraag- en aanbod van vrijwilligerswerk. In dat kader neemt zij jaarlijks deel aan de voorbereiding van de uitreiking van de vrijwilligersprijs van Doesburg. Benieuwd hoe de avond is verlopen, kijk gelijk op Doesburgtv!

 

SOOSiaal predikaat voor de Buurtacademie

De Buurtacademie mag als eerste het predikaat van SOOSiaal in ontvangst nemen. Nieuwsgierig? Kijk dan naar Doesburgtv!

 

5 uurtjes

Wat is nou 5 uurtjes op een héél jaar? Wil je in 2015 iets goeds doen voor een ander en heb je daar vijf uurtjes voor over? Doe dan mee aan het project ‘5 Uurtjes’ van Philadelphia, Mariëndal/ De Klinker (voorheen Wielbergen) en Buurtacademie Doesburg. In dit project maak je mensen blij en daarmee jezelf! Het gaat om het blij maken van mensen die op Mariëndal/ De Klinker wonen. Dit zijn mensen met een verstandelijke beperking, met een niveau van 2-6 jarigen. Deze mensen willen heel graag ‘iets’ samen doen zoals een keer een kop koffie drinken, gezellig kletsen, samen met iemand wandelen of creatief bezig zijn. Daarom starten Philadelphia en de Buurtacademie het project ‘5 Uurtjes’.

In dit project kun je samen met andere vrijwilligers, iets voor deze mensen betekenen. Je krijgt vanuit Philadelphia begeleiding waardoor er dus altijd iemand is om op terug te vallen.

Door samen met andere vrijwilligers, vijf weken achter elkaar een uurtje naar Philadelphia te gaan maak je deze mensen erg blij. Na deze vijf weken kun je stoppen of wanneer je het zo leuk vindt is doorgaan natuurlijk ook mogelijk.

Op 6 januari vindt bij Mariëndal/ De Klinker van 19.00-20.30 uur de eerste kennismakingsbijeenkomst plaats waarbij alles wordt uitgelegd. Tijdens deze bijeenkomst kun je kennismaken met de andere vrijwilligers en vertelt Philadelphia over haar bewoners en de wensen van de bewoners.

Vervolgens ga je vijf weken een uurtje naar Philadelphia. Tijdens dit uur, begin je met het ontmoeten van de andere vrijwilligers, vervolgens ga je naar de bewoner en ga je samen met de bewoner aan de slag, na dit bezoek sluit je samen met de andere vrijwilligers af.

Ben je enthousiast om mee toe doen? Meld je dan nu en bel of mail naar:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0313-712400

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0313-491253

 

De Franse taal leren bij de Buurtacademie

Bent u nieuwsgierig naar de Franse taal en cultuur of wilt u uw Frans verbeteren?

Neemt u dan deel aan de Franse les bij de Buurtacademie in Doesburg. Bijna alles is mogelijk in overleg, van individuele tot groepsles, voor beginners tot gevorderden.

Dhr. Eldering, oud-docent Frans, wil zijn kennis en kunde ter beschikking stellen voor mede-inwoners en hen kennis laten maken met deze mooie taal.

De Buurtacademie stelt hiervoor haar ruimte beschikbaar. Het gaat voorlopig om tien wekelijkse trainingen van elk 1,5 uur.

Op de eerste bijeenkomst wordt bepaald wat aansluit bij de cursisten en hoe de lessen ingevuld worden. Dhr. Eldering zorgt voor passend lesmateriaal maar bij voorkeur zal hij uitgaan van een gemakkelijke, directe en goed gedoseerde methode waarbij alle aspecten van de taal aan bod komen. Hierbij valt te denken aan spreken, luisteren, schrijven en de uitspraak. Dit alles gebeurt in een speelse en ontspannensfeer waarbij rustig de tijd wordt genomen voor de verwerking van de materie.

Elke les duurt 1,5 uur, onderbroken door een koffiepauze van 15 minuten.

De kosten bedragen per les en per persoon 5 euro, dit is voor de onkosten (lesmateriaal en koffie/thee).

De eerste bijeenkomst is op 25 november.

U kunt zich opgeven door u aan te melden op het volgende mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of door te bellen naar: 0313-471745.

 

Ook kunt u zich aanmelden bij de Buurtacademie via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of bellen naar de receptie van de Buurtacademie: 0313-712400.

 

 Cursus Levensboeken Schrijven

Op 1 oktober 2014 start vanuit de Taalwerkplaats in Doesburg een nieuwe cursus “Levensboeken schrijven”. Iedereen die het leuk vindt om zijn of haar verhaal of dat van een ander op te schrijven, wordt uitgenodigd deel te nemen aan deze cursus. Aan de cursus zijn geen kosten verbonden.

Oudere mensen dragen een rijke geschiedenis met zich mee. Zij beschikken over een schat aan bijzondere verhalen, anekdotes en herinneringen. Om te voorkomen dat deze verhalen verloren gaan, introduceerde de Taalwerkplaats in 2012 het project: “Levensboeken” in Doesburg. Inmiddels zijn diverse vrijwillige schrijvers gekoppeld aan ouderen uit Doesburg en omstreken die iets te vertellen hebben, maar dit zelf niet kunnen opschrijven.

Tijdens de cursus wordt aandacht besteed aan alle facetten van het levensboek. Van het schrijfproces en de omgang met de verteller tot het aanleveren van een mooie lay-out ten behoeve van de publicatie. Het betreft in dezen een kleinschalige uitgave, bedoeld voor intimi van de verteller.

De cursus wordt verzorgd door Truus van der Wouden en Carolijn Jansen -beiden vrijwilligers van de Taalwerkplaats – en vindt plaats vanaf 19.30 tot 21.00 u in het gebouw van de Buurtacademie Doesburg, De Linie 4. De eerste vijf bijeenkomsten vinden tweewekelijks plaats, te beginnen op 1 oktober. Vanaf 7 januari gaan we verder met vijf maandelijkse bijeenkomsten ter evaluatie en afronding.

Wil je ook geschiedenis schrijven en kom je uit Doesburg of omgeving? Meld je dan aan! Voor aanmelden en/of nadere informatie kunt je contact opnemen met Truus van der Wouden, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Tel:  0313 – 71 24 00 of 0313 – 48 48 31

  

Naaicursus voor Beginners in de Buurtacademie

Voor de zesde keer op een rij organiseert Buurtacademie Doesburg een Naaicursus voor Beginners. En ook nu weer is deze gericht op vrouwelijke immigranten die aan het inburgeren zijn en de Nederlandse taal in de praktijk willen oefenen. Het oefenen gebeurt samen met Nederlandse vrouwen die ook aan de cursus deelnemen. Hiervoor komen vrouwen in aanmerking die een uitkering hebben of zijn aangemeld door een instantie. De komende cursus biedt ruimte aan deelneemsters die nog niets van de naaikunst weten.

In twaalf wekelijkse lessen komen stap voor stap alle kennis en vaardigheden voor het maken van eenvoudige werkstukjes met een naaimachine aan de orde. Het hoofddoel is en blijft dat immigrantenvrouwen de gelegenheid krijgen voor activiteiten buitenshuis, andere vrouwen leren kennen en de Nederlandse taal willen oeffenen. De cursus wordt gegeven door vrijwilligsters van de Buurtacademie.

Er is plaats voor maximaal 8 personen. De cursus kosten zijn € 35,*= eerste seizoen, daarna € 25,= voor vervolg cursussen. Een flink deel van dat bedrag is bedoeld voor aanschaf van naaigerei en de cursusmap, deze map wordt eigendom van de cursist. De cursus wordt twee maal per jaar gegeven in het voorjaar en najaar op dinsdagavond van 19:00-21:00 uur in het gebouw “De Linie 4”. De eerste les start op dinsdag 4 november 2014.

Vrouwen die interesse hebben en willen deelnemen aan de cursus kunnen zich tot uiterlijk maandag 20 oktober opgeven bij de Buurtacademie door middel van een formulier in te vullen. Deze is verkrijgbaar bij de e Buurtacademie “ De Linie 4”. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator Ciska Steenbergen. Zij is bereikbaar via email: naaicursusvoorbeginners@buurtacademiedoesburg.nl of via telefoonnummer 0313-712400.

 

 

Certificatenuitreiking bij de Buurtacademie Doesburg

foto taalmaatjes

Op 12 juni jl. hebben een aantal vrijwilligers hun certificaten in ontvangst mogen nemen.

Een aantal vrijwilligers van de Buurtacademie hebben de mogelijkheid aangeboden gekregen om cursussen MS-Office 2010 te volgen. Sinds 14 november 2013 zijn de vrijwilligers bezig geweest met het leren van onder andere Word, PowerPoint en Excel. De vraag kwam van de vrijwilligers zelf. De vrijwilligers mochten een keuze maken welke cursus ze wilden gaan volgen.

De Buurtacademie en de gemeente Doesburg hebben hierin kunnen voorzien, doormiddel van een locatie, een docent, de boeken en de financiële middelen.

De cursussen werden gegeven door docente Aaltje van Roekel. Aaltje is geen onbekende bij de Buurtacademie en heeft in de loop der jaren diverse computercursussen gegeven in het pand aan De Linie 4. De vrijwilligers hebben de cursussen als zeer leerzaam ervaren. Het geleerde wordt nu toegepast in de functies die de vrijwilligers bekleden binnen de Buurtacademie. Men is zeer tevreden over het behaalde resultaat.

  

Repair Café Doesburg opent zijn deuren

Het is zover. De eerste bijeenkomst van het Repair Café Doesburg staat voor de deur! Het Café opent vanaf dinsdag 6 mei iedere eerste dinsdag van de maand de deuren. Je kunt met al je eenvoudige reparaties terecht bij de vrijwilligers van het Repair Café van 14.00-16.30 uur in de Kinderspeeltuin aan de Marijkelaan 1.

 Het doel van het café is het verminderen van onnodig afval en het samenbrengen van mensen in de stad. Tegelijkertijd is het natuurlijk ook een hele fijne manier om wat kosten te besparen, want dat oude scheerapparaat is misschien zo weer goed om een paar maanden mee te gaan!

In het Repair Café werk je samen met iemand die verstand heeft van jouw voorwerp om te kijken of het gerepareerd kan worden. Zo doe je niet alleen wat kennis op over het voorwerp, maar heb je ook gelijk een gezellige babbel met een van de vrijwilligers in het café en natuurlijk de andere bezoekers.

Je kunt bij het Repair Café in principe kostenloos terecht met alle voorwerpen die je zelf mee kunt nemen. Van elektronische apparaten tot kleding en servies. Weet je niet zeker of wij de mogelijkheid zullen hebben om jouw voorwerp te repareren? Bel of mail gerust om te informeren even naar: Dicky Westerik 06-20624919 of Stien Mintjes tel. 0313-712400 of per

e-mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op de site van het Repair Café: www.repaircafe.nl

Heb je niets om te repareren, maar zou je graag mee willen helpen? Het Repair Café is altijd op zoek naar vrijwilligers! Heb jij kennis op het gebied van kleding, elektronica, fietsen, meubels of andere en wil je die kennis inzetten om anderen te helpen? Meld je dan aan via de bovenstaande contactinformatie!

Om alvast een voorproefje te krijgen van wat het Café te bieden heeft, kan je kijken naar een reportage van TV Gelderland over het Repair Café Wageningen: https://www.youtube.com/watch?v=HT4Ce-igcfo

Je bent van harte welkom de opening van het Café bij te wonen. Gezelligheid kent geen tijd, maar vergeet je kapotte voorwerpen niet!

 Verbouwing

Op dit moment worden de voorbereidingen voor de verbouwing getroffen. In mei en juni wordt er verbouwde en in juli wordt de bibliotheek ingericht. Vanaf de zomer zal het gehele pand er dus anders uitzien. Verbouwen betekent ook tijdelijke overlast. Dit is de reden dat wij op dit moment geen nieuwe huuraanvragen kunnen aannemen. De ruimten die al gepland zijn kunnen doorgaan, waarin soms tijdelijk uitgeweken moet worden naar een andere ruimte.

Natuurlijk bent u na de verbouwing weer van harte welkom om gebruik te maken van de vernieuwde ruimten. Deze ruimten zijn te gebruiken als spreekkamer en vergaderruimte, ook zal er een multifunctionele ruimte zijn.

 Bent u ook zo benieuwd hoe het eruit komt te zien? Komt u eens binnenlopen en bekijk de tekeningen.

Eerste ballonkaartje terug bij de Buurtacademie

De ballonnen die tijdens het afscheid van de dagbesteding en de inloopactiviteiten zijn opgelaten is terug in Doesburg. Het eerste kaartje dat is teruggekomen is ruim dertig km verderop terecht gekomen, namelijk in Zieuwent

Na dit eerste kaartje volgenden er al snel meer. Een aantal ballonnen vond het zo fijn om samen te zijn waardoor ze gezamenlijk de reis naar Winterswijk en naar Zelhem hebben gemaakt.

Wij hopen dat er nog vele mensen zijn die de moeite nemen om het ballonkaartje terug te sturen. Deze eerste reactie zijn geweldig!

Verhuizing dagbesteding en inloop

Op maandag 31 maart werd op bijzondere wijze, door de gebruikers van de Linie 4, afscheid genomen van de dagbesteding en de inloopactiviteiten van Caleidoz.

foto

De bezoekers van de dagbesteding gingen via een ballonnenboog naar buiten waarnaar, onder toeziend oog van wethouder Bollen, ballonnen werden opgelaten. Vervolgens vertrok de gehele groep met een paardentram naar de nieuwe locatie de Beumerskamp. Ook op de Beumerskamp werden de mensen feestelijke onthaald. De andere activiteiten die Caleidoz uitvoert, zoals bijvoorbeeld de computerinloop blijven op de huidige locatie en gaan tijdens de verbouwingswerkzaamheden door. Mocht u vragen neemt u dan gerust contact op.

Buurtacademie zet zich in tijdens NL-Doet

NL-Doet, de grootste landelijke vrijwilligersactie van ons land vond plaats op vrijdag 21 en zaterdag 22 maart 2014. Aangezien de Buurtacademie in de Doesburg de plek is waar vraag- en aanbod van vrijwilligerswerk samenkomt liet de Buurtacademie dit niet aan zich voorbij gaan.

foto 2

Een aantal vrijwilligers is naar partnerorganisatie, Attent gegaan. Vanuit locatie de Hessengracht werd samen met een groep vrijwilligers uit de omgeving een heerlijke wandeling van zo’n 1,5 uur gemaakt. Vrijwilligers wandelden met dementerenden die tijdens het wandelen mooie liedjes van vroeger zongen. De wandeling ging via het park, naar de historische binnenstad, langs de kade en via het park weer terug.

Bij terugkomst bij de Hessengracht waren er andere vrijwilligers die een heerlijke high-tea hadden verzorgd. Al met al een dag waarvan een ieder heeft genoten.

Doesburg start met repair café

Wat doe je met een kapotte schemerlamp, een fiets waarvan het wiel aanloopt of een trui waar mottengaatjes inzitten? Weggooien? Mooi niet! Caleidoz en de Buurtacademie starten samen in Doesburg een Repair Café

 In Nederland wordt ontzettend veel weggegooid, dingen die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Door repareren willen wij bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Het Repair Café is tevens bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen en om te ontdekken dat er veel kennis en praktische vaardigheden aanwezig zijn. Samen repareren kan leiden tot leuke onderlinge contacten.

Het plan is om op iedere eerste dinsdagmiddag van de maand een Repair Café te organiseren bij speeltuin Kindervreugd in Doesburg, te starten op 6 mei.

Vrijwilliger worden van het Repair Café

Het Repair café is op zoek naar handige vrijwilligers die geïnteresseerd zijn om te assisteren met kennis en ervaring op eigen vakgebied en dit willen delen met buurtgenoten. Wij zoeken vooral mensen die handig zijn met kleding, elektrische apparaten, fietsen, meubels/ houten voorwerpen. Daarnaast zijn ook vrijwilligers welkom die de functie van gastvrouw/heer willen vervullen. In deze rol heet je de bezoekers welkom, zorg je voor koffie en thee en fungeer je als aanspreekpunt voor zowel de bezoekers als de reparateurs in het Repair Café.

Mocht u willen deelnemen en meedenken in de werkgroep dan bent u van harte welkom.

Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger of wat meer informatie over het project, neem dan contact op met Dicky Westerik of Stien Mintjes tel. 0313-712400 of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gratis instructieavond verkeersregelaar

InstructieAvVerkReg

Nieuwe expositie bij de Buurtacademie

Zippora Meijer, geboren op 11 maart 1961 te Zevenaar, heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdig kunstenaar. Bijna twee jaar woont Zippora in Doesburg en exposeert nu haar werken bij de Buurtacademie.

Al sinds de jaren 90 heeft ze zich met verschillende vormen van kunst bezig gehouden. Niet alleen schilderijen, maar ook het creëren van unieke tassen, sieraden, kledingstukken, meubelstukken en andere objecten. Ze is altijd opvallend geweest met haar gebruik van kleuren en heeft daarmee veel geëxperimenteerd. In haar ontwerpen vind je veel en divers materiaal gebruik. In begin jaren ’90 heeft ze veel naamsbekendheid verworven met exposities, een fashion show, persberichten, registratie bij het Kunsthistorisch Documentatiecentrum Den Haag, nominatie bij Rotterdams Kunstdesign ’95 en in verschillende boeken waaronder de encyclopedie ‘Wie is wie in Nederland’. De expositie is maandag t/m vrijdag te bewonderen van 8.30 tot 17.00 uur bij de Buurtacademie.

collage4

Mobieltjesproject: leren omgaan met een mobiele telefoon

Op dinsdag 4 februari vindt voor de tweede keer het mobieltjesproject plaatst.

 Het bijzondere aan dit project is dat jongeren aan 55+ ers, instructie geven hoe je met een mobieltje omgaat. Jongeren zijn gewend om op een speelse en vaak vanzelfsprekende manier met een mobieltje op te gaan. Vaak maakt het niet uit om welk type telefoon het gaat. Daarnaast zijn er veel mensen voor wie dit niet vanzelfsprekend is. Wanneer dit voor u het geval is, komt u gerust naar het mobieltjesproject.

Het mooie aan dit project is dat jong en oud met elkaar worden verbonden. Jongeren van het voortgezet onderwijs doen dit als invulling voor hun Maatschappelijke Stage. Zij maken op deze manier kennis met vrijwilligerswerk door kennis over te dragen.

Vooraf worden de jongeren geïnstrueerd hoe op een goede manier kennis kan worden overgedragen. De leerlingen worden aan deelnemers gekoppeld en wanneer nodig kan een vervolgafspraak worden gemaakt.

Vanwege het succes in december, waarbij Caleidoz en de Buurtacademie dit samen hebben georganiseerd, vindt op dinsdag 4 februari een nieuwe bijeenkomst plaats:

 U bent deze dag welkom bij de Buurtacademie tussen 14.00-16.00 uur. Voor deelnemers zijn geen kosten verbonden. Belangstellenden kunnen zich telefonisch of per mail aanmelden bij Caleidoz of de Buurtacademie: 0313-712 400 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

313539 fed0865b

De Democratiefabriek

AchterDemocratiefabriekkopie

De Democratie Fabriek is een mobiele, interactieve tentoonstelling over vrede, democratie en burgerschap.

De tentoonstelling is zichtbaar bij 0313 en de Buurtacademie in de week van 17 februari 2014.

Het betreft een bijzondere interactieve tentoonstelling waarin jongeren van 10 tot 18 jaar democratie kunnen onderzoeken en oefenen met machines, apparaten en gereedschappen.

De deelnemers aan de tentoonstelling zijn, leerlingen van groep 7 en 8, leerlingen van voortgezet en speciaal onderwijs.

 Binnenkort is het rooster hiervoor te zien op de site van 0313: www.0313doesburg.nl

De Creatieve Schrijftafel

Vanuit de Taalwerkplaats van de Buurtacademie Doesburg wordt maandelijks “De Creatieve Schrijftafel” georganiseerd. Het gaat om een groepsactiviteit waar taalliefhebbers op ongedwongen wijze bij elkaar komen en creatief aan de slag gaan met lezen en schrijven.

Aan “De Creatieve Schrijftafel” kan iedereen deelnemen, jong en oud. Het gaat niet om mooi of foutloos schrijven, maar om te ervaren wat er al schrijvend allemaal kan ontstaan. Ervaring met schrijven is niet nodig. Het streven is dat de deelnemers elkaar vanuit ieders persoonlijke achtergronden inspireren.

“De Creatieve Schrijftafel” wordt begeleid door Marjolein Bulten, één van de vrijwilligers van de Taalwerkplaats binnen de Buurtacademie Doesburg. Zij brengt het creatieve proces op gang door het geven van (korte) schrijfopdrachten. Vervolgens gaan de deelnemers onderzoeken en uitwisselen wat ze – wellicht tot hun eigen verrassing - zoal kunnen op creatief taalgebied.

“De Creatieve Schrijftafel” wordt gehouden in het gebouw van de Buurtacademie Doesburg, De Linie 4, t.o. de apotheek en duurt van 19.30 uur tot 21.30 uur. Inloop is mogelijk vanaf 19.15 uur. Er kunnen maximaal 10 personen meedoen. Deelname kost € 2,00, inclusief koffie/thee. Men dient zelf pen en papier mee te brengen. Om teleurstelling te voorkomen is aanmelding vooraf aan te bevelen.

Voor opgave en/of eventuele nadere informatie kunt u contact opnemen met Marjolein Bulten, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0313 - 438 772 of 06 - 20 314 313.

Schrijftafel 005

 

Laimayoga dans in Doesburg

               

Ben je ook al langer van plan om te gaan bewegen maar heb je daar in 2013 nog nauwelijks de gelegenheid voor gehad? Dan nodig ik je uit om dit nieuwe jaar bewegend los te komen met groepsfitness!

De groepsfitnesslessen bestaan uit:

Yoga en dans – Creëer rust en levenskracht. Body en Mind Balance – Bewegend ontspannen op muziek. Zumba – Leuk en effectief!

Kom UIT je hoofd en IN je lijf. Maak nu gebruik van gratis proefles!

9 januari 2014 ( donderdag ) locatie:    Zesroedenstraat 1 , Duiven

12januari 2014( zondag ) locatie:          Sporthal Triominos, Eltensestraat 4, Duiven

15 januari 2014 ( woensdag ) locatie:    De Linie 4, Doesburg

Naast yoga, dansfitness en groepsfitness worden er regelmatig losse workshops gegeven op het gebied van beweging, dans en meditatie.Voor inschrijving en het meest actuele lesrooster bezoek de website: www.laimayogadans.nl. 

 

Voorleeslintjes 2013 uitgereikt


2013 Was ‘Het Jaar van het Voorlezen’. Als afsluiting van dit jaar werden voorleeslintjes uitgereikt in bibliotheek West Achterhoek in Doetinchem. Ook een aantal inwoners uit Doesburg ontvingen een lintje. Het gaat om inwoners die meedoen aan het project ‘Voorlezen Thuis’. In dit project gaan vrijwilligers, twintig weken lang, elke week een uur lang voorlezen in gezinnen waarbij gericht wordt op kinderen tot zes jaar. In Doetinchem was een hartelijke ontvangst met koffie en cake waarna de deelnemers mochten plaats nemen. Er werd veel waardering uitgesproken over het project dat nu ongeveer een jaar draait. Men gaf aan hoe zinvol voorlezen is voor kinderen en voor de dementerende medemens. Na de pauze vond het plechtige moment plaats van het opspelden van de lintjes. Doetinchem wil van de lintjesregen een traditie maken en de ‘Stichting Lezen’ wil het uitreiken van voorleeslintjes landelijk neerzetten.

Wie van {voor} lezen houdt en graag met kinderen om gaat kan zich aanmelden bij de Buurtacademie.

U zult merken dat dit vrijwilligerswerk u veel voldoening zal geven.www.buurtacademiedoesburg.nl of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

12

 

Jan Chaigneau winnaar vrijwilligersprijs

 Jan Chaigneau heeft de Hens van de Wal-prijs 2013 gewonnen. Woensdagavond kreeg Chaigneau de ring en een cheque van 500 euro uit handen van wethouder Peter Bollen van de gemeente Doesburg. Chaigneau wordt vooral geprezen voor zijn onaflatende inzet als vrijwilligers van woonvorm De Hessengracht.

 In een goed gevulde zaal in het stadhuis van Doesburg maakten vijf genomineerden hun opwachting; vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Doesburg, vrijwilligers dagcentrum Beinum Philadelphia, Gerdien Künhe-Tiecken, Jan Chaigneau en vrijwilligers hulpdienst vervoer Caleidosz. Het thema dit jaar was zorg.

Winnaar Chaigneau is bijna dagelijks aanwezig op de Hessengracht, een woonvorm voor mensen met dementie. Zo is hij er kok voor een woonkamer met zes bewoners, gaat hij mee met uitjes, verzorgd bij koffie en ontbijt, en doet hij spelletjes met de bewoners. De personen die Chaigneau aandroegen, omschrijven hem als een ware duizendpoot.

De jury van de Hens van der Wal-prijs 2013 bestond uit Peter Bollen (Gemeente Doesburg), Stan Hillenaar (DOV), Esther Bosgoed (Buurtacademie) en Richard Kok (DoesburgDirect.nl).

Lees verder op Doesburgdirect.nl http://www.doesburgdirect.nl/doesburgse-vrijwilligersprijs-voor-jan-chaigneau/

 

Uitreiking BHV-Diploma’s bij de Buurtacademie

Dit najaar hebben vrijwilligers van de Buurtacademie de Basisopleiding Bedrijfshulpverlener doorlopen. Deze tweedaagse opleiding is verzorgd door BMV-Advies.

Op maandag 9 december is wethouder Peter Bollen bij de Buurtacademie geweest om samen met Vincent Kreileman van BMV-advies de diploma’s uit te reiken.

Tijdens de opleiding is aandacht besteed aan eerste hulp, brandbestrijding en ontruiming. Door te kijken naar de situatie in het gebouw, echte brandjes te blussen en te oefen met reanimatie zijn de deelnemers van de opleiding voorbereid op levensechte situaties. Maar ook relatief kleine en praktische zaken, zoals het aanleggen van een wondsnelverband of aan het aanbrengen van dekverband zijn geoefend. Ook wethouder Peter Bollen ontkwam niet aan de hulp van de BHV-ers en kreeg tijdens de uitreiking een mitella om.

Met het opleiden van de BHV-ers wordt de veiligheid van de gebruikers en bezoekers binnen de Buurtacademie vergroot.

BHV uitreiking2

Vrijwilligersprijs 2013 uitreiking op 18 december

Inmiddels heeft de jury zich beraad en is bekend aan wie de Hens van der Wal- vrijwilligersprijs wordt toegekend. Het gaat om een persoon, groep of organisatie die zich op onderscheidende wijze vrijwillig inzet voor de samenleving in de categorie "vrijwilligers in de zorg!"Zoals ook uit het aantal aanmeldingen bleek zijn er vele vrijwilligers die zich in de zorg inzetten voor anderen. Op woensdagavond 18 december wordt in het Stadhuis, de prijs op feestelijke wijze uitgereikt. De gemeente Doesburg wil door uitreiking van de prijs, de Hens van der Wal-ring en € 500,- de waardering uitspreken aan alle mensen die zich als vrijwilliger inzetten.

Misschien heeft u wel iemand genomineerd en bent u benieuwd of diegene de vrijwilligersprijs wint of wilt als betrokken inwoner deze mooie avond bijwonen? Er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. U kunt zich aanmelden door contact op te nemen met Nadine Robben: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel: 0313-481360

Nieuwe expositie bij de Buurtacademie

Binnen de Buurtacademie is het voor inwoners uit Doesburg mogelijk om te exposeren.

De afgelopen periode heeft Luba Avaguimova haar mooie en kleurrijke olieverf schilderijen geëxposeerd.

Vanaf 1 november is een nieuwe expositie te zien.

Het bijzondere aan de komende expositie is dat dit keer werken tentoongesteld worden die allemaal door bezoekers van ‘de inloop’ van Caleidoz zijn gemaakt.  Onder toeziend oog van creatieve en betrokken vrijwilligers worden de doeken, met verschillende materialen en technieken, gemaakt. Dit heeft geleid tot een diversiteit aan werken. Omdat de bezoekers van de inloop grotendeels uit Doesburg komen is het goed mogelijk dat er een schilderij van uw familielid, buurman of buurvrouw hangt. Wilt u zelf ook een schilderij maken? Bezoek dan ‘de inloop’ van Caleidoz op maandag-, woensdag- of donderdagmiddag. Bent u benieuwd naar de expositie? Loop gewoon eens binnen bij de Buurtacademie, De Linie 4 in Doesburg.

  

Naaicursus voor Beginners in de Buurtacademie

Voor de vijfde keer op een rij organiseert Buurtacademie Doesburg een naaicursus voor beginners. En ook nu weer is deze gericht op vrouwelijke migranten die aan het inburgeren zijn en de Nederlandse taal in de praktijk willen oefenen. Het oefenen gebeurt samen met de Nederlandse vrouwen die aan de cursus meedoen.

De komende cursus biedt ruimte aan deelneemsters die nog niets van de naaikunst weten.
In twaalf wekelijkse lessen komen stap voor stap alle kennis en vaardigheden voor het maken van eenvoudige werkstukjes met een naaimachine aan de orde. Hoofddoel is en blijft dat migrantenvrouwen de gelegenheid krijgen voor activiteiten buitenshuis, andere vrouwen leren kennen en de Nederlandse taal verder leren.

De cursus wordt gegeven door vrijwilligsters van de Buurtacademie. Er is plaats voor maximaal 8 personen. Het lesgeld is aan de lage kant gehouden en bedraagt €35,--. Een flink deel van dat bedrag is bedoeld voor aanschaf van naaigerei en de cursusmap dat later eigendom van de cursist wordt.

De cursus wordt twee maal per jaar gegeven in het voorjaar en najaar op de dinsdagavond van 19.00-21.00 uur in het gebouw De Linie 4. De eerste les start op 1 oktober 2013.

Vrouwen die interesse hebben en willen deelnemen aan de cursus kunnen zich tot uiterlijk 25 september opgeven bij de Buurtacademie Doesburg, De Linie 4, 0313-712400 of per email aan de coördinator van de naaicursus: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

 

Genomineerden vrijwilligersprijs bekend!

Het is bijna zover, de uitreiking van de Hens van der Wal, Vrijwilligersprijs.Dit jaar is de categorie: ‘vrijwilligers in de zorg’. Inmiddels zijn de genomineerden op de hoogte gebracht en wil de jury u deze niet onthouden.

De genomineerden van dit jaar zijn:

Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Doesburg

Vrijwilligers Dagcentrum Beinum Philadelphia

Gerdien KÜnhe-Tiecken, mantelzorger, vrijwilliger Zonnebloem, Palliatieve zorgverleenster

Jan Chaigneau, vrijwilliger Hessengracht Doesburg (Attent Zorggroep)

Vrijwilligers Hulpdienst Vervoer Caleidoz.

De uitreiking van de prijs, de Hens van der Wal-ring en € 500,- zal plaatsvinden op woensdagavond 18 december. Deze feestelijk omlijste avond vindt plaats in het Stadhuis. Inmiddels zijn alle plaatsen hiervoor reserveert.

De genomineerden

 

 

Film Oud Doesburg SOOSiaal

 

 

 

 

 

 

Top