Logo Buurtacademie zonder rand

Vrijwilliger van de maand

 

 

Vrijwilligers van de maand - juni 2020 - Wereldwinkel

 

 

Deze maand gaat alle aandacht naar de vrijwilligers van de Wereldwinkel in Doesburg. Helaas kregen we ze niet allemaal op de foto . . . Corona . . . u weet wel! Gelukkig is de winkel aan de Kerkstraat wel open en kon ik daar een aantal van hen spreken.

 

Begonnen in de kelder onder bakker Koenen, bestaat de Wereldwinkel in Doesburg nu ruim 25 jaar. Gerund door enkel vrijwilligers. Allemaal vrouwen trouwens! Deze ruim 15 vrijwilligers zijn verdeeld over een inkoopgroep en een inrichtingsgroep: “een ‘machine’ die draait omdat we het met z’n allen doen”. Alle vrijwilligers hebben daarnaast regelmatig winkeldienst. Want interesse bij de klanten is er genoeg en die gaat vooral uit naar het verhaal achter een product. En die verhalen zijn er volop. Maar niet alleen in Doesburg worden de fair trade producten verkocht, ook bij Komdersuut in Angerlo, in het kerkje van Laag Keppel en in de katholieke Martinus kerk in Doesburg zelf.

 

Een hechte en enthousiaste groep vrijwilligers. Dus met recht: Vrijwilligers van de Maand! En wie zin heeft daar ook bij te horen: dat kan!

 

 

 

Vrijwilligers van de maant - april 2020 - Desirée Kester en Antoinette Hovingh

 

 

 

Twee vrijwilligers ditmaal: Desirée Kester en Antoinette Hovingh. Naar een idee van Desirée hebben zij samen een Naaiatelier voor Anderstaligen opgericht.

 

Omdat Antoinette actief was in het Taalcafé en dus veel anderstaligen kende, liep het al snel storm aan de Ooipoortstraat 41. En niet alleen vrouwen kropen achter de naaimachine, ook mannen vonden het leuk “want je zit toch achter een machine!”.

 

Nu, in Corona-tijden, is het atelier leeg maar liggen en hangen er overal vlaggetjes. Die vlaggetjes zijn gemaakt door veel Anderstaligen met een aan huis geleverde naaimachine. Bedoeld voor een actie zoals de Berenjacht of om je huis te versieren als de Coronacrisis voorbij is. Zelfs mondkapjes voor particulieren worden er gemaakt. Beide te bestellen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Ook denken Antoinette en Desirée na over videobellen, in de hoop zo de taalachterstand van hun deelnemers te beperken.

 

Antoinette geeft sinds kort ook fietsles aan haar Anderstaligen. Samen met Sonneveld Rijwielen en Peter Jansen, de buurtsportcoach. Helaas gooide al na 1 week het Corona virus roet in het eten! Maar . . . wordt vervolgd!

 

Deze maand dus: Antoinette Hovingh en Desirée Kester. Helaas alleen Antoinette op de foto ivm . . . u weet wel!!

 

 

Vrijwilliger van de maand - maart 2020 - Els Meester

 

 

 

Deze maand staat Els Meester in het middelpunt; ze is de dochter van Joke Meester, vrijwilliger van de vorige maand,.

 

Els verdeelt haar tijd over het Grotenhuys, de gehandicaptenraad, het 4-5 mei comité, de mantelzorg voor haar gehandicapte zoon, het bestuur van de PvdA, het winkelpanel van de Coop, het taalcafé en nog een paar tijdelijke klussen. En dat allemaal naast een paar uur betaald werk in de zorg. Omdat ze leeft van een uitkering voelt ze het als haar plicht om een tegenprestatie te leven. En je kunt wel zeggen, dat ze dàt doet!!

Afkomstig uit de zorg, ligt haar hart het meest bij het Grotenhuys. Daar coördineert zij de maaltijdvoorziening en andere facilitaire zaken . . . minstens 10 uur per week!

Een bijzonder leuk project vanuit de Gehandicaptenraad vindt ze de jaarlijkse voorlichting aan de groepen 7/8 van basisscholen in Doesburg, Angerlo en Drempt. De leerlingen ervaren dan in de praktijk hoe het is om bv blind te zijn, één arm te hebben of rond te rijden in een rolstoel.

Ja, Els is een echte Vrijwilliger van de Maand!

 

 

 

Vrijwilliger van de Maand – februari 2020 – Joke Meester

 

 

De eerste vraag die Joke Meester (77) mij stelt is of ik niet bij haar dochter Els moet zijn: “die doet véél meer dan ik”!

Nee wat zijzelf doet, stelt niet veel voor . . . niet die 34 jaar dat ze zich inzet voor de Zang- en Ontspanningsvereniging Doesburg. Niet de jaren dat ze in het bestuur zit van het Reumafonds en van een Volksdansgroep. Nee, die stellen allemaal niet zoveel voor!!

Overigens begon Joke als voorzitter van de Zang- en Ontspanningsvereniging Doesburg “maar dat was niks voor mij, dus na 4 jaar kon ik dat gelukkig overdragen”. Het werken met cijfers ligt haar duidelijk beter. Daarom is ze tot op heden penningmeester van die vereniging. En in de schooltijd van haar kinderen was ze ook, 8 jaar lang, penningmeester van de oudercommissie.

Oh en, herinnert ze zich opeens, collecteren hoort er natuurlijk ook bij, als je actief bent bij het Reumafonds!

Met recht een Vrijwilliger van de Maand!

 

Vrijwilliger van de Maand – januari 2020 – Bertine Ebbers

 

 

Bertine Ebbers werkt sinds 2 jaar als vrijwilliger bij de bibliotheek in Doesburg. Eigenlijk wil ze niet in de publiciteit en al helemaal niet met een foto!! Maar omdat ze een bibliotheek van groot belang vindt, voor jong èn oud, heeft ze toch JA gezegd!!

Bertine en boekenwurm zijn 2 kanten van dezelfde medaille. Vooral Science Fiction heeft haar interesse. Oók een gevaar als je in een bibliotheek werkt, want vóór je het weet, heb je meer boeken in huis dan je binnen een leentermijn kunt lezen!

Het werken in de bieb vindt Bertine vooral leuk om al die verschillende mensen die je er ontmoet. Dus heb je interesse . . . nieuwe vrijwilligers zijn nog welkom!!

 

Vrijwilliger van de maand november: Lieneke Hendriksen 

 

 

 

Lieneke Hendriksen is sinds de oprichting in 2005 actief bij het Uitgiftepunt Doesburg van de Voedselbank Arnhem. Zelf vindt ze dat niets bijzonders, alleen maar leuk . . . ze wordt namelijk blij van al dat helpen en van een “hartstikke fijne team” met 5 vrouwen. Het aantal klanten in Doesburg is trouwens in die jaren flink gegroeid, van 8 tot 53. Elke vrijdag brengt de Voedselbank Arnhem kratten en koelboxen naar het Uitgiftepunt Doesburg. En daar worden die kratten dan afgevuld en natuurlijk uitgegeven. Lieneke begint zo’n dag om 10.00 uur en stopt rond 15.00 uur als het laatste krat de deur uit is. Dan gaat ze over naar haar andere vrijwilligerswerk, bij het Leger des Heils. Daar sorteert ze op 2 dagen per week de kleding, staat ze op zaterdag in de winkel en kookt ze eenmaal in de 14 dagen een maaltijd voor 20 à 25 personen. Genoeg te doen dus maar ze wordt helemaal verlegen als iemand haar daarom prijst !! Zelfs een foto was eigenlijk al teveel . . .

 

Een echte Vrijwilliger van de Maand!!

 

 

Vrijwilliger van de maand oktober: Celine van der Beek

 

 

 

Celine (22) is opgegroeid met de Stadspartij. Er in “meegesleept” zoals ze zelf zegt. In 2018 is ze zelf lid geworden van die partij en is samen met Sophie Everts campagne gaan voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen. Geen gewone campagne, nee juist via vlogs en andere social media om jongeren te bereiken.

 

Daarna hadden Sophie en Celine de smaak te pakken. Ze richtten een jongerenafdeling van de Stadspartij op en begonnen een Drugspreventie project.

 

Nu Sophie is vertrokken naar Berlijn en het Drugspreventie project is afgerond, wil Celine jongeren meer gaan interesseren voor de politiek zelf. Maar hoe doe je dat? Bijvoorbeeld met een ontmoeting tussen jongeren van 0313 en raadsleden van de Stadspartij. Dat gaat nog deze maand gebeuren.

 

Zelf is Celine werkzaam als kapster en als cliënten horen dat ze geïnteresseerd en actief is in de politiek, reageren ze met “Jij . . . in de politiek???”. Ze weet dus hoe anderen en ook jongeren tegen politiek aan kijken. Maar zegt ze: “het is heel eng om erbij te gaan, maar als je er in staat, is het echt niet zo strak”.

 

Ooit wil ze zich verkiesbaar stellen voor de Stadspartij, maar “wel pas als mijn vader met pensioen is”.

 

 

Vrijwilliger van de maand september: Dennis Gijsberts

 

 

Dennis is al jaar en dag, sinds september 2013 om precies te zijn, uw wegwijzer bij computerproblemen. Komt u op maandagmiddag of vrijdagmorgen bij de Computerinloop van Caleidoz in de Buurtacademie, dan treft u daar Dennis.

Met zijn LTS opleiding, had hij al een technische achtergrond en bij het bedrijf van een vriend leerde hij vervolgens webdesign, logo’s maken en wat daar allemaal bij komt kijken.

Maar, zegt hij “een baas en ik gaan niet zo goed samen”; daarom werkt hij al jaren niet meer in loondienst en is hij onlangs volledig afgekeurd.

In de map met vacatures/vrijwilligers op het stadhuis, zag hij vervolgens deze ‘vacature’ bij de Computerinloop. En zo kwam hij daar terecht. Het leuke ervan is natuurlijk dat je mensen kunt helpen, maar ook dat je er soms achter komt, dat je meer kan met zo’n computer/laptop dan je zelf wist.

En, zoals dat gaat, als mensen eenmaal weten dat je handig bent met computers, telefoons etc, weten ze je absoluut te vinden. Zo ook in zijn woonomgeving. Er waren tijden dat “ik in een kelder lag met een hond in mijn nek” of “op zolder zat met 2 schreeuwende kinderen”, maar die zijn voorbij.

De drukte bij de Computerinloop wisselt overigens per dag. Soms melden zich wel 6 tot 7 mensen, een andere keer is er niemand. Mensen betalen de eerste keer niets, de daaropvolgende keren 1,50 voor hulp/advies.

 

 

Vrijwilliger van de Maand Juni: Teun Westerink

 

 

 

 

Teun is al ongeveer 10 jaar actief bij PlusFit, een fitness en fysiotherapeutisch centrum in Doesburg. Eerst als deelnemer maar sinds 3 jaar als wandelaar voor de Nationale Diabetes Challenge. In 2018 is hij zelfs, zoals hij dat zegt, ‘gebombardeerd tot wandelcoach’ van Wandelchallenge Doesburg, een vaste club enthousiastelingen. Twee avonden per week wandelt hij met ze, steeds één uurtje. In principe zijn er 14 deelnemers. Ook al kan niet iedereen elke avond aanwezig zijn, de wandeling gaat dóór en wordt soms aangevuld met gasten.

 

Zijn groep oefent zo voor de jaarlijkse Nationale Diabetes Challenge van Bas van der Goor Foundation. Deze organiseert ieder jaar de finale challenge in een andere omgeving. Als wandelgroep nemen zij ook deel aan andere evenementen zoals de Avond4daagse, de Midwinterwandeltocht, de Nightwalk en noem maar op. Zijn daarvoor kaarten en shirts nodig, Teun regelt ze. Zijn er andere hand- en spandiensten nodig bij PlusFit, Teun springt bij . . . als hij tijd heeft. Bijvoorbeeld bij de fitheidstest in Beumerskamp. Natuurlijk moet er ook nog gewerkt worden voor ‘brood op de plank’. En dat doet Teun bij de papierfabriek in Eerbeek. Een onmisbare vrijwilliger en daarom met recht Vrijwilliger van de Maand.

 

Voor vragen over wandelgroepen die er zijn, kunt u terecht bij de wandelcoaches van PlusFit Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

 

 

Vrijwilliger van de maand mei: Arie van Santen

 

 

Arie (72) is al 43 jaar verkeersregelaar in Doesburg. U kunt hem tegenkomen bij de Avond4daagse, bij Doesburg Binnenste Buiten, bij de Kadedagen enzovoort. Zelfs bij sommige evenementen in Zevenaar en Rheden. Nu houdt dit werk wel wat meer in dan handje opsteken en doorverwijzen. Al het materiaal moet vervoerd, geplaatst en weer opgeruimd worden: informatieposten, borden, dranghekken, fietsenstallingen enzovoort. En tijdens het evenement zijn de regelaars ook aanwezig. Ze spreken mensen aan, indien nodig, en helpen bij calamiteiten. Zo heeft Arie wel meegemaakt dat iemand een epileptische aanval kreeg of bevangen werd door de hitte. Toen Arie onlangs tegen zijn kinderen zei ‘ik geloof dat ik er maar eens mee stop’, reageerden zij verontwaardigd met ‘Niks daarvan, jij doet dat graag en je bent onder de mensen’. Hij is de rust zelve en daarom laat men nieuwkomers in het vak graag met hem meelopen.

Met recht een Vrijwilliger van de Maand!

Het team verkeersregelaars bestaat uit 40 mensen, maar nóg is er een tekort, want niet iedereen is altijd beschikbaar. Dus, hebt u zin: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Vrijwilliger van de maand april: Renee Beumer

 

 

 

Renée (22) was Kabouter, daarna Padvindster en nu teamleider bij Isala Groep Scouting Doesburg.

Hoewel ze tegenwoordig in Utrecht studeert, in Nijmegen woont en in Arnhem werkt, is ze elke zaterdagmorgen terug in Doesburg. Tussen 10 en 12 uur begeleidt ze, samen met 3 teamleden, de meisjes van 11-14 jaar. Op het moment van ons gesprek zijn die meiden, 13 in getal, druk met het schoonmaken en oppoetsen van de 11 Stolpersteine die, verspreid door Doesburg, aangeven uit welke huizen Joden gedeporteerd werden. 

Het werk van Renée als teamleider vraagt echter heel wat meer uren dan die 2 op zaterdagmorgen. De mail van ouders moet beantwoord, het jaarlijkse zomerkamp georganiseerd, de regionale wedstrijden voorbereid, vergaderingen bijgewoond, de financiën moeten op orde zijn, programma’s bedacht en uitgevoerd. Kortom heel wat uren per week . . . naast haar studie.

 

 

Vrijwilliger van de maand maart: Fawaz El Saleh

 

 

 

Fawaz (59) is afkomstig uit de Arabische wereld, zoals zijn naam al doet vermoeden, en wel uit Syrië. Toen zijn huis werd geplunderd en in brand gestoken, is hij gevlucht. Nu woont hij, samen met zijn vrouw en 2 van zijn kinderen, in Doesburg. Alweer 2,5 jaar.

Omdat Fawaz zijn hele leven als technicus leiding heeft gegeven bij olie- en gasmaatschappijen in Algerije en Jemen, wil hij zijn kennis ook graag hier inzetten. Helaas kan hiij niet terugvallen op zijn diploma’s, want die zijn allemaal in rook opgegaan. En dan die taal . . .  dàt is nog wel een puntje!!. Daarom is hij ook elke vrijdagmorgen te vinden bij de Taalmaatjes.

Om toch iets terug te doen voor Nederland, werkt hij sinds 1 jaar als techneut bij 2Switch! Twee dagen per week repareert hij daar alles wat los zit of niet werkt. Klanten en collega’s zijn daarom super blij met hem!!.

Met recht een Vrijwilliger van de Maand!

 

 

Vrijwilliger van de maand februari: Bep Pastoor

 

 

Als 81 jarige heb je natuurlijk al een heel leven achter je, maar van ophouden wil Bep Pastoor niets weten.

Na 38 jaar vrijwilligerswerk bij de Zonnebloem, 30 jaar penningmeesterschap bij De Posthoorn en 18 jaar in het bestuur van de ANBO, zou je denken dat het Bep het zo wel genoeg vond. Maar nee, sinds de oprichting van de Seniorenvereniging in 2014, is ze ook daar weer druk in organisatie, bestuur en restaurant.

Bep vindt het heerlijk om onder de mensen te zijn en is vooral plichtsgetrouw: “als je je ergens voor op geeft, moet je er ook zijn”. Ze draait de bingo, schenkt koffie op de kaartmiddagen en tijdens de maandopeningen en maakt het maandelijkse tijdschrift Seniorencontact klaar voor verspreiding door de bodes. Om maar een paar dingen te noemen . . .

  

 

 

Vrijwilliger van de maand januari: Joep Luykx

 

 

 

Joep Luykx is een van die actieve Taalmaatjes die Doesburg rijk is. Grootgebracht met “je moet je werk doen èn je moet nuttig zijn”, zie je dat terug in zijn hele leven. Ook nu hij gepensioneerd is.

 

Natuurlijk helpt hem daarbij dat hij nieuwsgierig is, betrokken en makkelijk te strikken, “als ik het tenminste zinvol vindt”, zegt hij!

 

Door zijn vele projecten in het buitenland, is zijn interesse in andere culturen gevoed. En dat is nu, bij zijn ‘werk’ als Taalmaatje, zeer bruikbaar. Hij heeft inmiddels maatjes gehad uit Azerbeidzjan, Afghanistan, en Syrië.

 

Hij begeleidt ze, vindt soms werk voor ze en lééft met ze mee. En al zijn dit maar woorden, de hele houding van Joep is er een van interesse, betrokkenheid en hulpvaardigheid. Zijn activiteiten voeden hem, geven hem energie en dat is te merken!

 

Met recht een Vrijwilliger van de Maand!!

 

 

Vrijwilligers van de maand oktober: Violetta Stefani

 

 

 

 

Violetta Stefani is Vrijwilliger van de maand November! Zij werkt sinds 2014 als zorgvrijwilliger bij VIT-hulp bij mantelzorg. Elke week is ze minimaal 3 uur te vinden bij haar huidige cliënt in wooncentrum Grotenhuys in Doesburg.

Zoals al deze zorgvrijwilligers geeft Violetta steun aan chronisch zieken bij de dagelijkse dingen, onder meer met als doel de mantelzorger te ontlasten. Soms is dat samen boodschappen doen, dan weer naar de specialist gaan of hen motiveren om een wandeling te maken. En als het zo van pas komt, post ze ook brieven, helpt ze bij kleine klusjes in huis of drinkt ze samen koffie.
Daarnaast heeft ze in de basiscursus geleerd om haar grenzen te bewaken: wat kan ze wel, wat wil ze niet en wat màg ze niet doen! Ook is het de taak van de zorgvrijwilliger om een oogje in het zeil te houden: zijn er omstandigheden waarvan familie of anderen op de hoogte gebracht moeten worden?
Violetta geniet van dit werk. Geïnteresseerd als ze is in geschiedenis, weet ze dankzij haar cliënten nu veel van de historie van Doesburg.
Zelf is ze afkomstig uit Polen en woont nu 7 jaar in Doesburg. Ze is bij VIT terecht gekomen door, heel gewoon, in het vacatureboek op de Buurtacademie te bladeren.

 

 

Vrijwilligers van de maand oktober:  de chauffeurs van het WEC Philadelphia in Beinum West

 

 

Het is bijna half 4: spitsuur op het WEC Philadelphia in Beinum West. Chauffeurs komen binnen en cliënten verzamelen zich om naar huis gebracht te worden. Thuis is voor hen Dieren, Hengelo, Doetinchem, Zelhem, Rheden en Doesburg. Samen in 5 busjes en 1 auto met evenzovele chauffeurs. Iedereen vraagt, lacht en helpt.

Overdag is er dagbesteding op het WEC (Werk, Educatie, Creatief), belevings- of arbeidsgerichte. Alle cliënten die niet zelfstandig naar Doesburg kunnen komen, worden opgehaald en weer naar huis gebracht. De rijtijden van de chauffeurs zijn ongeveer van 8.00 – 9.30 en van 15.30 – 16.45 uur. De één rijdt 3 dagen per week, de ander 1 dag. Allemaal prima!

Drie van hen, Frans, Gerda en Willem, schuiven aan bij Peter Krijnen (coördinator) en mij. Op mijn vraag waarom ze dit werk doen, luidt het eensgezind “die kinderen hebben bijna altijd goede zin”. Frans vindt het nl allemaal kinderen, ondanks hun leeftijd. “En als iemand een keer een huilbui heeft” zegt Gerda “dan stop ik gewoon even, sla een arm om haar heen en dan is het zò weer over”. Zo rijdt Willem een cliënt die altijd Nee zegt. “Kun je ook Ja zeggen”, vraagt hij haar dan vaak. “Nee, zegt ze vervolgens en dan schieten ze allebei in de lach. Zo gaat dat op de bus.

Meer chauffeurs kunnen ze altijd gebruiken daar op het WEC, óók om te rijden voor Was met Zorg. Op het WEC wordt nl ook de was gedaan voor woonvoorzieningen  uit de regio, diverse horecabedrijven en voor mensen die dat zelf niet meer kunnen.

Kortom, deze maand zijn de chauffeurs van het WEC Beinum West de vrijwilligers van de maand!!

 

 

Vrijwilliger van de maand september: Henny Slokker

 

 

 

Henny Slokker is een duizendpoot op het gebied van vrijwilligerswerk. Je zou zelfs kunnen zeggen dat hij er een levend pleidooi voor is! Hij vindt het leuk, leerzaam en ja, ook nuttig! 

Zeker in een kleine gemeente als Doesburg spelen vrijwilligers een grote en belangrijke rol. Als bestuurslid van de wijkraad Binnenstad, van het 4-5 mei comité, de Hanzefeesten en de Vereniging van Eigenaren heeft hij een makkelijke ingang bij de gemeente. Maar hij ziet graag dat meer inwoners de drempel naar het  gemeentehuis over gaan: inspreken tijdens Raadsvergaderingen, spreekuren van wethouders bezoeken . . . “je vindt echt makkelijk gehoor”, zegt hij, “de lijnen naar het bestuur zijn hier zo kort”. Liever zelf actief zijn, dan wijzen naar de ander om je probleem op te lossen!! 

Henny’s motto is: je doet je best, 95% gaat goed en 5% fout. Maar je leert van elkaar en van je fouten. 

Ook zijn ‘werk’ als mantelzorger vindt Henny leuk. Hij doet bijvoorbeeld de financiën, rijdt iemand naar de opticien, leest brieven en e-mails voor, etc. etc. 

Een van zijn leukste activiteiten, is het coördineren van de werkzaamheden aan de Fleurige kade. Zo zorgde hij tijdens de afgelopen hittegolf 2 tot 3 x per week dat alle planten en bomen daar water kregen . . . niet zo’n eenvoudig karweitje met een 30 meter lange slang van 5 inch doorsnede!! Gelukkig klaarde hij dat werk samen met een paar andere sterke mannen, ook vrijwilligers dus!! 

Als Sinterklaas kunt u hem elk jaar trouwens ook bewonderen. En wel op een hele boel plekken in Doesburg, zoals in het St. Elisabeth verzorgingshuis. Van hen kreeg hij nu al een mailtje! 

Henny Slokker woont pas 3 jaar in Doesburg, maar om de burgemeester te citeren “een echte Doesburger is een actieve Doesburger”.

 

 

  

Vrijwilliger van de maand juni: Peter van den Broeke

 

 

 

Vanaf het moment dat de Gestichten van Weldadigheid de Gasthuiskerk overnamen en tot cultureel centrum omtoverden, in 2014, werkt Peter daar als vrijwilliger. Meestal samen met zijn vrouw en meestal in het horeca gedeelte.

Rob Kamerbeek (2 jaar geleden genomineerd als Vrijwilliger van het Jaar), Teja Peters en Roel Althof, doen regelmatig een beroep op Peter. Bijvoorbeeld voor het opbouwen en afbreken van podia, het openen en sluiten van een voorstelling of voor het optuigen van de kerstbomen.” Om nog maar niet te spreken over alle bruiloften, uitvaarten en verjaarsfeestjes waarbij zijn hulp dringend nodig is.

De eerste jaren was hij zeker eenmaal in de 14 dagen in de Gasthuiskerk te vinden, nu is dat wat onregelmatiger. Zelf organiseert Peter jaarlijks een Sinterklaasfeest voor pleeggezinnen uit Doesburg en Rheden en de jaarlijkse SingAlong in de Gasthuiskerk. Dit jaar is het thema van deze meezing-avond Nederlandstalige muziek. Peter van den Broeke is dus één van die vele, onmisbare vrijwilligers in Doesburg!

 

 

Vrijwilliger van de maand mei: Ad Visser

 

 

Ad Visser, nee niet de presentator van TOPPOP uit de jaren ’70 en ’80, maar een echte Doesburger. Ad woont hier al 45 jaar. Vele, vele jaren in de Waterstraat en nu in het Molenveld. Woont ú in de omgeving van de Waterstraat, dan belt hij zeker 8 maal per jaar bij u aan. Hij is nl collectant. En geen gewone: hij collecteert voor de Hartstichting, het  MS-fonds, het Julianafonds, het Longfonds, het Reumafonds en nog 3 andere!!

Gelukkig houdt hij van wandelen, in weer en wind, want elke collecteronde kost minstens 1 uur. Toen hij 15 jaar geleden begon met collecteren, deed hij dat omdat hij graag iets voor de maatschappij wilde doen en tegenwicht zocht voor zijn kantoorwerk. Maar hij koos ook bewust voor een ronde in zijn eigen, nu dan oude buurt! En hij doet het nog steeds graag. Ook omdat hij dan veel oude bekende tegen komt!!

De Waterstraat heette vroeger wel het ‘armoedestraatje’. Als de stadsgidsen dan voor Ad’s, geheel eigenhandig opgeknapte woning uit 1780 stil stonden om het verhaal van die omgeving te vertellen, gluurden bezoekers soms naar binnen en zeiden ‘Nou dat valt best wel mee. . . . kijk eens wat groot’.

Handig is hij dus ook, maar alleen binnen eigen kring! 

Vrijwilliger van de maand april: Jochem Taankink

 

 

Jochem Taankink is een van onze jongste vrijwilligers. Hij is 16 jaar en al jaren actief bij SC Doesburg. Je kunt wel zeggen dat voetbal zijn grote hobby is. Het is dat hij nog naar school gaat, maar hij is op maandag- avond, op dinsdagavond, op donderdagavond en op zaterdag op de club te vinden! Dan kun je toch wel spreken van een grote liefde!
Op maandagavond volgt hij een trainerscursus. Op dinsdag- en donderdagavond traint hij voetballertjes onder de 11 jaar. Daarna voetbalt hij dan zelf nog ‘even’. Op zaterdag speelt hij zelf een wedstrijd en fluit hij, al 3,5 jaar, de voetballertjes onder 13 jaar. En, als het in het wedstrijdschema past, traint hij die dag ook nog de kinderen onder 11 jaar.

 

Om al die trainingen voor te bereiden, ‘leest’ hij niet alleen de verbeterpunten tijdens de trainingen maar raadpleegt zo nodig ook de site van de KNVB.

 

Of hij in de toekomst door gaat met fluiten of met trainen??? Het is nog een groot vraagteken: hij vindt het allebei leuk en kan nog niet kiezen!!

 

Bovendien eerst nog zijn Havo afmaken!

 

 

Vrijwilliger van de maand maart: Cor van den Bergh

 

 

Cor woont sedert 5 jaar in Doesburg en heeft zich vol overtuiging gestort in het vrijwilligerswerk. Teveel om hier op te noemen. Daarom beperken we ons tot zijn werk aan het groen op de Hoge Linie .. . . een van de historische pronkstukken van Doesburg. Zie www.vestingdoesburg.nl voor de historische achtergrond.

Sedert januari 2015 heeft een groep vrijwilligers, onder wie natuurlijk Cor, de taak op zich genomen om, in overleg met Staatsbosbeheer, de vestingwerken van de Hoge Linie weer zichtbaar te maken en dus groot onderhoud te plegen aan het groen daar. En dat was nodig! Grote delen van de Linie waren overwoekerd door braam, brandnetel en noem maar op. Ook de vele meidoornhagen waren bijna onzichtbaar geworden en moesten, evenals de knotwilgen flink gesnoeid. En dat doe je natuurlijk niet even en ook niet één keer. Soms was en is ook nieuwe aanplant noodzakelijk.

Staatsbosbeheer zorgde voor veel gereedschap. En dankzij de gemeente Doesburg kon een aantal mensen een cursus volgen om het zware motorgereedschap op goede en veilige wijze te kunnen hanteren.
Iedere zaterdagmorgen start de groep haar werk om 9.00 uur vanaf het toegangshek naar de Hoge Linie, vlakbij de gebouwtjes van Scouting en de imkersvereniging. De groep bestaat uit ongeveer 12 vrijwilligers, met een vaste kern van 5 à 6.

De Hoge Linie is een rijksmonument en blijft in beheer van Staatsbosbeheer; de Lage Linie wordt mogelijk op termijn overgedragen aan de gemeente Doesburg.

Wie geïnteresseerd is: rondleidingen over de Hoge Linie worden tussen april en oktober georganiseerd door museum De Roode Tooren.
Maar nu even terug naar die vrijwilligers . . . op zaterdagmorgen om 9.00 starten Cor en zijn maten bij het bovengenoemde toegangshek!. Dus: zin gekregen of nieuwsgierig geworden? Meer enthousiaste handen zijn welkom!!

 

Vrijwilliger van de maand januari: Marijke van Dalfsen

 

 

Marijke van Dalfsen is een van de vrijwilligers van VPTZ – Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg - in Doesburg. Hier in onze stad ondersteunen deze vrijwilligers mantelzorgers door hen enkele nachten/dagdelen per week rust te gunnen. Palliatieve zorg dus voor iemand die spoedig zal overlijden.

Voor die vrijwilligers van VPTZ komt daar veel bij kijken:

-hoe ga je om met iemand die niet wil sterven,

-hoe laat je iemand drinken in bed,

-hoe reageer je op iemand die zegt: ‘zie ik je nog?’, terwijl je allebei weet dat die persoon er over 2 dagen niet meer zal zijn,

-welke waarden en normen zijn er in het algemeen rond sterven, -hoe ga je om met je eigen gevoelens en met bezoekers/familieleden die afscheid komen nemen??

Al die zaken komen aan bod in cursussen en workshops die alle vrijwilligers volgen, tot aan een cursus haptonomie toe.

De mogelijkheid om hulp in te roepen van VPTZ is in Doesburg nog weinig bekend. En daardoor vragen mensen vaak pas laat om hulp. Deze is in de thuissituatie trouwens gratis. Toen Marijke een oproep las voor dit vrijwilligerswerk dacht ze ‘dit past bij mij’.

En als zij nu na 1,5 jaar een telefoontje krijgt van de coördinator denkt ze:

'Fijn, ik mag weer!’

Natuurlijk heeft dit werk ook zijn invloed op haar zelf. Vóór zij ‘aan het werk’ gaat, zorgt ze dat haar hoofd leeg is en ze haar eigen beslommeringen thuis laat.

En na het overlijden van degene, met wie je toch een band hebt opgebouwd, zoekt ze even de natuur op en maakt soms een klein versje of een gedicht.

'Zie ik je nog weer?' vroeg ze Die nacht had ik iets voor haar geschreven Ik gaf het haar: “Op de valreep van je leven kwam ik je tegen, Goede Vaart, Johanna”

Vorig jaar heeft Marijke zo’n 6 oproepen gekregen. En dus ook 6 maal afscheid genomen. Toch blijft haar reactie steeds : ‘Ik mag weer!’, als haar hulp wordt gevraagd

Met recht een bijzondere Vrijwilliger van de Maand.

 

 

 

Vrijwilliger van de maand november: Marga Bles

 

 

Marga is al jaar en dag, om precies te zijn 28 jaar, organisator van de Motorrun. Haar zoon Remco, die het syndroom van down heeft en de andere 17 kinderen die destijds in het gezinsvervangend tehuis aan de Kraakselaan woonden, waren haar inspiratiebron. Reden: veel Doesburgers wisten niets van hun bestaan af en kenden zelfs het tehuis niet. “Wat kan ik doen om daar verandering in te brengen?” vroeg Marga zich af. Zo werd de Motorrun Doesburg geboren. Gestart voor de 18 kinderen uit Doesburg en uitgegroeid naar bijna 100 deelnemers uit de hele regio nu. Uiteraard organiseert Marga de Run niet alleen. De organisatie groeide net zo hard mee. Van 2 mensen in het begin, zijn dat er nu 18 en het aantal vrijwilligers dat die dag helpt op de diverse locaties loopt tegen de 80. Maar . . . 100 deelnemers betekent ook 100 voertuigen en een heel team van organisatoren en vrijwilligers!!. En waar haal je al die zijspanrijders vandaan? Die liggen echt niet voor het oprapen: ze zijn één voor één gezocht en overal vandaan geplukt. Soms zelfs door ze letterlijk te achtervolgen over de Posbank. Het motto van de Motorrun is “Integratie moet je organiseren en dat doe je samen”. En dat lukt, aan vrijwilligers geen gebrek en door de samenwerking met scholengemeenschap het Rhedens Dieren en de verkeerspolitie Gelderland Midden is er een stevige basis voor de toekomst gelegd. Marga is er trots op dat er nauwelijks verloop is bij de vrijwilligers. En dat geldt voor de deelnemers, de rijders en ook voor de organisatie. Velen gaan al 20 tot zelfs 27 jaar mee. Er zijn zelfs motorrijders die hun zijspan hebben aangehouden speciaal voor de run. Er is dus een “hoog reünie-gehalte” zoals Marga dat noemt. Voor haar inzet heeft ze in 2015 een lintje gekregen, op voordracht van enkele mede organisatoren. Vooral dat laatste was voor haar een grote eer! Maar nu is het tijd voor Marga om een stap terug te doen. Er zijn 2 coördinatoren die haar werk overnemen, maar er is plek voor een 3e..

Dus . . . zin om je te ‘bemoeien’ met de organisatie van de Motorrun? Kijk op de website www.motorrundoesburg.nl en meld je bij Marga aan.

Helaas lukte het niet om Marga op motor met zijspan te fotograferen. Daarom hier met haar eigen beeld in galerie Doesburg

 

 

Vrijwilliger van de maand oktober: Wieneke Weusten

Wieneke Weusten is een van de vele vrijwilligers bij stadsmuseum De Roode Tooren.

Bezoekers treffen Wieneke alleen op de donderdag in het museum, want dat is haar vaste dag. Overigens samen met haar echtgenoot, ieder een dagdeel. En denk nu niet dat zij daar alleen bezoekers uit Doesburg ontvangt. Nee, ze komen uit heel het land - Wieneke tekent precies op waar elke bezoeker vandaan komt - vaak wel 50 tot 70 per dag!. En hun aantal is dit jaar fors aan het groeien. Wieneke is kunsthistoricus, met als specialisatie de Middeleeuwen. Zodra zij 2 jaar geleden in Doesburg kwam wonen, was zij gefascineerd door De Roode Tooren. Met dit werk als vrijwilliger als resultaat. Op de foto is zij te zien naast de vitrine met brandemmertjes, een van haar favorieten. Vanaf de Middeleeuwen was elk huis verplicht zo’n leren emmertje paraat te hebben, voor het geval er brand uit brak. De emmertjes op de foto dateren uit de 18e eeuw en zijn uniek in Nederland, omdat ze de wapens van diverse gilden dragen. Er staat zelfs een emmertje met Burgemeester erop geschilderd!!Wat haar ook na aan het hart ligt, is het project van het museum om de Doesburgse schooljeugd kennis te laten maken met de Middeleeuwen, in echte Middeleeuwse kinderkleding nota bene!!. Dat maakt zo’n project extra leuk en spannend natuurlijk!

Zoals bijna alle vrijwilligers in Doesburg, is ook Wieneke elders in de gemeente actief. Soms kunt u haar treffen in museum Lalique; ze schrijft een boekje over de historie van de Commanderij, het pand waarin dit museum straks gehuisvest wordt; ze zit in de gemeentelijke commissie maatschappelijke ontwikkeling en noem maar op. Met recht een vrijwilliger van de maand!

 

 

 

Vrijwilliger van de maand september: Magreet Frankot

 

 

Sinds jaar en dag is Margreet stadsgids in Doesburg. Een enthousiaste vrouw met veel kennis van de historie in deze stad. Haar voorliefde voor geschiedenis is overduidelijk als ze vertelt dat ze ooit een cursus oud-Nederlands heeft gevolgd en nog steeds, samen met anderen, transscripties van oud Nederlandse teksten maakt bij Stad en Ambt. Ze heeft dan ook veel kennis over de Middeleeuwen.

Maar . . . voegt ze daaraan toe: het is de kunst om mensen, tijdens rondleidingen, niet te overvoeren met feiten en je soms gewoon te beperken tot een deel van de waarheid. En, liever dan fantasieverhalen op te hangen, zegt ze dat ze iets niet weet. ‘Want bezoekers weten soms meer dan ik. Van hen leer ik nog het meest’.

Margreet is maar 1 van de ongeveer 20 stadsgidsen. En ieder heeft zijn eigen route en eigen specialiteit.

Hoewel de stadsgidsen onderdeel zijn van de VVV, werkt Margreet niet op het kantoor ervan: ‘als ze de boel in de soep willen laten lopen, moeten ze mij daar neer zetten’. Maar ze is wel de eerste achtervang als stadsgids, mede omdat ze tegenover de VVV woont en tijd heeft.

Zoals veel vrijwilligers in Doesburg doet Margreet ook nog ander vrijwilligerswerk. Ze is, ook al sinds jaar en dag, beheerder van de kruidentuin en sinds enige tijd werkzaam voor DoMus. Een mooie combinatie, vindt ze zelf, van hoofd- en handwerk!

Een tip heeft ze ook nog wel, voor de gemeente Doesburg: geef elke nieuwe bewoner van de stad een stadswandeling cadeau!!

 

 

Vrijwilligers van de maand Augustus: Frits Buurkes en Joop Orth

 

 

Als u op bezoek gaat in de Museumtuin ’t Olde Ras, grote kans dat u een van beide mannen tegen het lijf loopt: Joop (75 ) en Frits (69). Twee gebruinde koppen van het vele buiten zijn!

Frits (links op de foto) werkt al 23 jaar in de tuin. Ten tijde van Bennie Giesen alleen op woensdag-, donderdag- en zaterdagmorgen. Maar sinds de tuin in maart 2014 in handen is van Tessa Brouwer en Arno Aalderink, hele dagen . . . genietend van het grasmaaien, van het ‘rondkarren’ op de trekker, van bomen snoeien, bomen planten, bomen verkopen, plukken enzovoort, enzovoort. Tenslotte is er altijd van alles te doen in een boomgaard. Maar het allerleukst vindt hij toch het grasmaaien op de trekker en het verkopen van bomen! Oh ja en het eten van sterappeltjes!

Joop is de ‘chef werkplaats’ van ’t Olde Ras. Al ruim 16 jaar komt hij elke woensdag- en donderdagmorgen naar de tuin. Hij schuurt, verft, repareert machines, last en maakt héél wat stuk is. Toch hij staat niet alleen met beide benen op de grond. Zodra de kersenpluk nadert, zit hij als eerste in de hoogste boom en je hoort hem voorlopig niet meer. Hij is een echte klauteraar. Gelukkig komt hij volop aan zijn trekken in deze museum-fruit-tuin.

De tuin heeft naast 850 soorten appelbomen en 600 soorten perenbomen, kersen, pruimen, moerbeien en heel veel meer vruchtbomen en – struiken. Maar als meest bijzondere de Glorie van Doesburg, de Juttepeer, Doesburgs’ Schone en de Rabau, misschien wel de enige in Nederland!

Gaat dat zien en . . . als vrijwilliger aan de slag kan natuurlijk ook!! Joop en Frits kunnen je vertellen hoe heerlijk het is hele dagen buiten in de natuur te zijn! Kijk vooral op http://www.tolderas.nl/

 

 

 

Vrijwilliger van de maand juni: Willy Dieker

 

 

 

Dit keer gaat alle aandacht naar Willy Dieker, beheerder van de Buurtacademie, het gebouw waarin diensten verzameld zijn als bibliotheek, vrijwilligerscentrale en meer en meer en nog meer. 

Sinds januari 2015 is hij als beheerder verantwoordelijk voor het functioneren van het gebouw. Wat begon met het ontwerpen en in elkaar zetten van de houten meubels op het terras, resulteerde uiteindelijk in een dagelijkse aanwezigheid.

Met zijn bouwkundige achtergrond en twee rechterhanden lijkt hij wel de meest veelzijdige persoon van de Buurtacademie . . . . het papier van de printer is op, sloten zijn kapot, kantoorartikelen moeten besteld, de publicatieborden geactualiseerd, de planten op het terras willen water, de zolder moet nodig opgeruimd en opnieuw ingedeeld, kabels moeten besteld om de tuinmeubels vast te zetten. Om maar een paar van de honderd voorbeelden te noemen!

En denk niet dat hem dat allemaal gevraagd moet worden, nee hij ziet het zelf en onderneemt dan actie.

Elke middag kunt u hem vinden bij de Buurtacademie. Hij geniet van zijn werk en van al zijn collega-vrijwilligers daar. Alleen verbaast het hem dat er, in het algemeen, zoveel meer vrouwen dan mannen vrijwilligerswerk doen. Hoe zou dat toch komen??

 

 

 Vrijwilligers van de maand mei: Fleurige Kade

 

 

Ja, u leest het goed: deze maand is een groep Vrijwilliger van de Maand. Voor het eerst!

U hebt er vast over gelezen of het gezien toen u over de IJsselkade liep: de kade is opgefleurd door bijna 7000 planten.

Een initiatief van Peter & Wilma Krijnen en Ankie & Tonnie Geerling.

4 jaar geleden begonnen, duurde het tot dit voorjaar vóór hun plan, inmiddels aangepast, kon worden uitgevoerd! Gelukkig duurde de uitvoering niet nog eens 4 jaar . . . na alle voorbereidingen door gemeente, aannemer en hovenier, zaten de planten er in 1,5 dag in. Dankzij 25 à 30 buurtbewoners. Over burgerparticipatie gesproken!

En wat dit soort acties oproept: een ruim tachtigjarige man die tijdens de plantdagen in een emmertje koffie en koek kwam brengen en bij het Stadshotel mogen de vrijwilligers inmiddels hun gereedschap opbergen en worden ze soms zelfs getrakteerd op koffie met gebak!!

Behalve voor een fleurig aangezicht, heeft deze actie ook gezorgd voor meer onderlinge contacten, voor meer verbinding tussen bewoners van al deze appartementen. Niet alleen nu, maar ook straks tijdens het onderhoud dat zij op zich hebben genomen. Iedereen is trots op het bereikte resultaat.

 

Gaat dat zien . . . wat eerst een saaie ‘grindbak’ was, is nu een fleurige kade!!

 

 

 

Vrijwilliger van de maand april: Jeroen Wolsink

 

Jeroen is sinds 4 jaar vrijwilliger bij de brandweer in Doesburg. Een oproep voor nieuwe vrijwilligers in de Regiobode was toen voor hem de trigger om te solliciteren bij de brandweer. Zijn grootvader was ook al lid van de vrijwillige brandweer maar of zijn zoontje van 5 jaar dat ook gaat doen . . . voorlopig wil die alleen ‘politie’ worden.

Overdag werkt Jeroen bij Koninklijke Rotra en dat is extra handig voor het geval de brandweer overdag moet uitrukken!

 

Om dit werk te kunnen doen, heeft Jeroen 2 jaar een zogenaamde manschappenopleiding gevolgd, op 1 avond per week. Dat is de basis voor elke vrijwillige brandweerman. Daarin leerde hij levensreddend handelen, brandbestrijding, technische hulpverlening en wat te doen bij ongevallen gevaarlijke stoffen en waterongevallen.

 

Ja, Doesburg heeft, omringd door zoveel water, ook een eigen boot. En over water gesproken: bij de grote waterstoring in Doesburg in februari, werd ook de hulp van de brandweer ingeroepen voor, onder andere, het rondbrengen van flessen water naar verzorgingshuizen.

In die 4 jaar heeft Jeroen al heel wat meegemaakt: woningbranden, stormschade, ongevallen, reanimaties en als schipper – een van de vervolgopleidingen –heeft hij zelfs een vermist persoon uit het water gehaald.

 

Gelukkig gebeuren er ook wel grappige dingen, zoals de melding ‘koe in de boom’ - als variant op ‘kat in de boom’. Een koe bleek vast te zitten aan een wilg langs de IJssel! Gelukkig volstond het afzagen van een paar takken om de koe te bevrijden!

 

Het team brandweerlieden is een hecht team, benadrukt Jeroen, dat ook feestelijke en belangrijke familiemomenten deelt. En . . . u hebt misschien de spandoeken gezien: ze zijn op zoek naar vrijwilligers!

 

Geïnspireerd door wat deze vrijwilliger doet? Er zijn volop mogelijkheden om je eigen talenten in te zetten bij vrijwilligerswerk; kijk maar op onze site: www.buurtacademiedoesburg.nl

 

Mariette Wiegerinck

 

 

Vrijwilliger van de maand februari: Fokje Westra

 

Fokje Westra, vernoemd naar haar ”beppe” , woont al 36 jaar in Doesburg en was tijdens haar werkzame leven actief in de gehandicaptenzorg bij Philadelphia, laatstelijk in Angerlo. Nu is ze al bijna 12 jaar lid van de Diaconie van de Martinikerk, is er gastvrouw bij rouw- en trouwdiensten en is lid van de Verhuur en Exploitatie Commissie, die alles regelt rond concerten, winkeltje en catering.

Op 26 februari neemt ze afscheid van haar functie bij de Diaconie, maar blijft wel Taakdrager.. . het hulpje, zoals ze dat zelf noemt, van de Diaconie bij o.a Paas- en Kerstvieringen.

Zoals dat gaat bij dit soort vrijwilligers, houdt haar werk niet op bij de Diaconie. Ze is ook lid van de Oecumenische Diaconale Werkgroep Angerlo-Doesburg, die hulpvragen beantwoord in het kader van het armoedebeleid, ze schenkt elke donderdagmorgen koffie bij IJsselzicht en geeft daar eenmaal per maand een geheugentraining. Ze zit in de werkgroep Voorlichting voor Ouderen via Caleidoz en zegt dan ook nog vrolijk: ik ben niet bijzonder hoor . . . ik doe gewoon dingen die ik leuk vind!!!

Dat ze daarvoor op 26 april 2016 een lintje kreeg, verbaasde haar dan ook ten hoogste! En dat ze nu als ‘vrijwilliger van de maand’ werd verkozen, hoefde ook helemaal niet!!

 

Vrijwilliger van de Maand januari 2017: Martin Stevense

Klusser eerste klas !!

 

Sinds de start van het Repaircafé in Doesburg, op 6 mei 2014, is Martin Stevense daar één van de vrijwilligers. Hij repareert er, als oud installateur en loodgieter, voornamelijk stofzuigers en Senseo-apparaten. Natuurlijk kan hij meer, maar die worden nu eenmaal het meest aangeboden, vertelt hij!

Het Repaircafé, een initiatief van Caleidoz is open op de 1e dinsdag van de maand tussen 14.00 - 16.00 uur en 18.30 - 20.30 uur. Martin is er te vinden samen met 7 tot 8 andere vrijwilligers: een computerdeskundige, een naaister, een fietsenmaker, een elektricien en zo meer. De middagen worden druk bezocht, de avonden nauwelijks. En daar wordt een oplossing voor gezocht.

Behalve bij het Repaircafé zet Martin zijn handigheid, zorgzaamheid en kennis graag in via de Vrijwilligersvacaturebank (Buurtacademie), via Wehelpen, via Caleidoz enzovoort. Zo repareerde hij onlangs een speeltoestel bij iemand thuis, zorgde hij dat de geluidsinstallatie bij Sint Elisabeth weer werkte, doet hij klusjes bij ouderen en mensen met een beperking en haalt hij op het ogenblik wekelijks het voedselpakket op voor iemand die dat zelf niet kan.

Martin is echt iemand die JA zegt op een hulpvraag! Met recht een vrijwilliger die zelf aandacht verdient!! Geïnspireerd door wat deze vrijwilliger doet? Er zijn volop mogelijkheden om je eigen talenten in te zetten bij vrijwilligerswerk; kijk maar op onze site: www.buurtacademiedoesburg.nl

 

Vrijwilliger van de maand december: Ilse Loois

Ilse Loois 11 12 2016

Ilse (23) is al van jongs af aan betrokken bij activiteiten van De Keet en later 0313. Als jong meisje alleen als deelnemer, vanaf haar 15e of 16e jaar als een echte vrijwilliger. Al noemde ze zichzelf toen vast niet zo!

Helpen is namelijk vanzelfsprekend voor haar: tenslotte is ze groot gebracht met de woorden “je moet iedereen helpen zoals het kan”.

Op dit moment is ze een van de ‘breinen’ achter dat almaar groeiende Halloweenfeest, nu al voor de 8e keer, en de jaarlijkse Kindermarkt in de stad.

Bij het jongerencentrum 0313 staat ze regelmatig achter de bar, helpt ze bij feestjes, maar is ze vooral Lekker Bezig op de 14-daagse knutselmiddagen voor kinderen in de basisschool-leeftijd. Natuurlijk zijn er dan nog de Zeskampen en . . . sinds begin dit jaar een 40-urige werkweek!

Ja, ja, je kunt veel als je het leuk vindt!!

 

Vrijwilliger van de maand november 2016: Truus van der Wouden

20161111 135804155

 

Truus is al bijna haar hele getrouwde leven (1970) actief als vrijwilligster: op de scholen van haar kinderen, bij badminton, bij de VVV, bij de Taalwerkplaats  enzovoort, enzovoort.

Met schrijven is ze eigenlijk begonnen in haar hoofd . . . tijdens de burn-out ’s die ze had. Hele boeken zijn daar ontstaan. . . . maar nog niet verschenen!

Via de Buurtacademie kwam uiteindelijk de vraag bij haar terecht of ze interesse had in het optekenen van levensverhalen van Doesburgers. En dat had ze! Ze doet dat nog steeds, samen met veel andere schrijvers, en geeft er ook cursussen in. Deze verhalen worden uitgebracht in boekvorm, maar alleen voor de betrokkene en diens familie en/of kennissen.

Wat wel publiekelijk wordt uitgegeven, is Kleurrijke verhalen. Verhalen van Doesburgers over een, voor hen dierbaar voorwerp of bijzondere gebeurtenis. De burgemeester van Doesburg heeft op 19 november het 1e exemplaar in ontvangst genomen.

En tot slot inspireert en stimuleert Truus andere schrijvers nog tijdens een Creatieve Schrijftafel. Tweemaal per maand kunt u in de bibliotheek aanschuiven en u uitleven met haar gekke, leuke en onverwachte opdrachten. 

Met recht een vrijwilliger van de maand !!

 

 

Vrijwilliger van de maand november

Foto 2 Ellen ten Have

 

In Doesburg is de Buurtacademie de plek waar vraag- en aanbod van vrijwilligerswerk samen komt. Omdat de Buurtacademie vindt dat er zoveel meer vrijwilligers zijn die in het zonnetje gezet mogen worden, verzorgt de Buurtacademie De vrijwilliger van de maand’ voor de maand november is dat Ellen ten Have.

Ellen is geboren en getogen in Doesburg. Zij volgde de MAVO en MEAO en was 28 jaar werkzaam in het bankwezen. Momenteel is ze receptioniste bij een tandartspraktijk. Toen Ellen 3½ jaar oud was werd ze lid bij de peuter/kleuter gym van Unitas. Unitas is in 1967 ontstaan uit een fusie van twee verenigingen, “EENDRACHT” en “ACHILITAS” . Eendracht is ontstaan uit het samengaan van Atletiek Vereniging Doesburg en gymnastiekvereniging Tot Heil Onzer Ribbekas.

Achilitas is een voortzetting van KIKAV ( voormalig korfbalvereniging). Bij het samengaan van deze twee gymnastiekverenigingen moest er een nieuwe naam bedacht worden. Een onbekende kwam op de gedachte om “Eendracht” te vertalen naar het daarvoor bestaande woord in het Latijn en dat is Unitas. Het Latijnse woord Unitas betekend Bond, Verbond of Unie. Voor allerlei vormen van bewegen kun je dus terecht bij Unitas zoals Peuter/kleutergym, meer bewegen voor ouderen, 50+ gym, diverse vormen van springen en bewegen op muziek ( aerobics).

Ellen stroomde langzaam door naar de selectie en behaalde haar diploma assistent. In 1986 werd zij trainster en in 1998 behaalde zij haar licentie hiervoor en het diploma aerobics-instructrice. Ellen kreeg vier groepen onder haar hoede. In 1989 werd zij benoemd als bestuurslid en inmiddels 7 jaar voorzitter.

Op 26 september 2011 kreeg zij van de voorzitter district oost binnen de KNGU haar 40 jarig lidmaatschap speldje. En het zilveren speldje “teken van verdienste” voor 25 jaar lesgeven en 20 jaar bestuurslid.

Het voorzitterschap omvat diverse functies zoals: het beantwoorden van mailverkeer, aanspreekpunt voor alle technische leiding, inzamelacties die besteed worden voor nieuwe toestellen, Sjors Sportief is jeugd binnen Doesburg te motiveren voor meer te bewegen, Samenwerking met SSD Samenwerkingsverband Sportend Doesburg met als doel bevordering van de sport in Doesburg ( dit zijn alle sportverenigingen binnen Doesburg). Roosters maken voor alle wedstrijden, coördineren van maatschappelijke stages, bij houden van jubilarissen en de website update houden.

Één keer in de vijf jaar op 5 mei, begeleiden van het bevrijdingsvuur uit Wageningen op te halen naar Doesburg, Ellen fiets dan zelf de hele route mee.

Kortom te veel om op te noemen. Daarbij sport ze zelf nog 4 x per week. Met de vraag of er nog wel vrije tijd overblijft zegt ze “Unitas is mijn derde kindje”. Maar de vrije tijd die ik heb besteed ik dubbel en dwars aan mijn twee kinderen.

Bent u geïnspireerd door Ellen en wilt u meer weten over Unitas Kijk dan eens op de de website: www.unitas.nl. Of wilt u een vrijwilliger opgeven mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. www.buurtacademiedoesburg.nl

 

Vrijwilliger van de maand oktober

Foto Eric Pasman 1

 

In Doesburg is de Buurtacademie de plek waar vraag- en aanbod van vrijwilligerswerk samenkomt. Omdat de Buurtacademie vindt dat er zoveel meer vrijwilligers zijn die in het zonnetje gezet mogen worden, verzorgt de Buurtacademie ‘De vrijwilliger van de maand’. voor de maand oktober is dit Eric Pasman.

Eric is geboren in Doesburg, in dienst geweest bij Reinbouw Dieren als schilder.

Momenteel werkt hij in de productie bij Gunnebo in Doetinchem. Vanaf zijn 15e jaar kwam hij bij Muziekcorps Der Voormalige Schutterij Doesburg via zijn buurman. Deze speelde trompet en Eric ging mee naar de oefenavond welke toen nog in de Onderbouw plaats vond. Hij gaf zich op voor het slagwerk en later voor de Harmonie. Als we de geschiedenis volgen zou het muziekkorps opgericht zijn in 1892. De “Tengbergen Kapel” en toenmalige leger “Garnizoen”, een stad met een kazerne, waren de voorlopers van het Muziekcorps Der Voormalige Schutterij ( MDVS).Van daar de naam Der Voormalige Schutterij. Er zijn twee gemeentes met een muziekvereniging met dezelfde naam, namelijk in Enschede en Doesburg.

Het muziekkorps bestaat uit twee gedeeltes muzikanten. De Harmonie voornamelijk blaasinstrumenten en de slagwerkgroep op de trommels van klein naar groot. Tegenwoordig met Martin Bells.

Ze oefenen ook apart de Harmonie op dinsdagavond en de Slagwerkgroep op de donderdagavond. De Harmonie verzorgd veel concerten, terwijl de slagwerkgroep veel op straat is te zien( soms met Harmonieorkest).

In 1987 volgde Eric de cursus voor Tamboer Maître in Loenen. Sindsdien begeleid hij het Muziekcorps. Bij officiële gelegenheden is het gehele korps aanwezig.

De slagwerkgroep is een enthousiaste groep mensen die naast de standaard slagwerkritmes ook “melodisch” muziek ter gehore brengt, het moderne repertoire in en buiten Doesburg. Vanaf 2014 hebben ze een nieuw initiatief “Muziek aan het water” aan de IJsselkade van Doesburg. In samenwerking met andere muziekgroepen zoals de Steamerband, smartlappenkoor, violiste Vivian de Graaf en de solo zanger Sebastiaan Hartjes brengen ze Nederlandstalig en popmuziek ten gehore. Mede om wat van hun “oudbollige “ imago af te komen. Sinds 10 jaar hebben ze hun eigen clubgebouw voormalig discotheek “Dojok”, in het park met de naam “De Harmonie”.

Achter de schermen zet Eric zich geheel vrijwillig actief in voor de vereniging o.a. allerlei klusjes binnen en buiten het clubgebouw, donatie gelden ophalen. Ondersteuning bij opleiding jeugd. Naast de MDVS mede organisator van de achterhoekmuziekdag en mosterdmuziekdag. En zit hij in de Sinterklaas groep van Doesburg voor scholen, bedrijven, verenigingen en privé.

Hou je van muziek en ben je opzoek naar een nieuwe uitdaging kom eens langs op een van de oefenavonden dinsdagavond van 19:30 tot 22:00 uur, of donderdagavond van 19:30 tot 21:30 uur. Bekijk de website of stuur een E-mail naar: www.mdvs-doesburg.nl Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Vrijwilliger van de maand september 2015

foto Henny Henrix september

 

In Doesburg is de Buurtacademie de plek waar vraag- en aanbod van vrijwilligerswerk samenkomt. Omdat de Buurtacademie vindt dat er zoveel meer vrijwilligers zijn die in het zonnetje gezet mogen worden, verzorgt de Buurtacademie ‘De vrijwilliger van de maand’. Voor de maand september is dit Henny Henrix.

Henny is geboren in Zutphen, werkte als Sales Manager bij Black en Decker. In 1982 verhuisde hij naar Doesburg. Toen hij met de Vut ging, zette hij zich vrijwillig in voor tafeltje dekje de maaltijden bij de mensen thuis brengen. In 2013 kwamen daar veranderingen in en is hij daarmee gestopt. Hij werd gevraagd om bij de Stichting Gehandicapten Raad Doesburg (SGRD) secretaris te worden. De Stichting (SGRD) werd opgericht op 16 juni 2000 met als doelstelling advies-overleg, samenwerking met organisaties, instellingen en instanties die zich richten op de belangenbehartiging voor mensen met een handicap. Op dit moment werkt de SGRD in teamverband met 13 enthousiaste personen in diverse werkgroepen. Het scholenproject: voor groep 8 van de basisschool, Doesburg, Angerlo en Drempt. Hierbij kunnen de leerlingen zelf ervaren om te leven met een handicap. Zoals lezen met brailleschrift, leven met een gehoorbeschadiging, het niet kunnen gebruiken van beide handen en het moeten voortbewegen in een rolstoel. Werkgroep Parkeren, Vervoer en Toegankelijkheid:

In samenwerking met de gemeente wordt er gekeken naar de veiligheid, eventueel aanpassingen voor bepaalde gebieden met obstakels voor mensen met een hupmiddel zoals rollator, scootmobiel, of rolstoel. Werkgroep Wet en regelgeving:

Bestaat uit een specialist die in de nieuwe situatie van taakverschuivingen van het rijk naar de gemeente de vinger aan de pols houd. Werkgroep Scootmobieltochten:

Deze organiseert twee maal per jaar een scootmobiel tocht in de omgeving en een vaardigheidstraining. Deze activiteiten worden volledig door de Gemeente Doesburg gesubsidieerd. Henny is voornamelijk actief met de correspondentie met de gemeente vooral voor alle vergunningen en de post die bij het bestuur binnen komt. Tijdens de scootmobiel tochten fiets hij mee voor de veiligheid en ondersteuning, door de omgeving van Doesburg en Bronckhorst. Er word veel samengewerkt met het “jongerencentrum” 0313 welke de koffie verzorgen bij vertrek en aankomst. Naast dit vrijwilligerswerk heeft Henny hobby’s zoals: Middeleeuwse rekeningen van Doesburg te Transcriberen, vissen en hij mag graag op vakantie gaan.

 

Voor de toekomst streeft het bestuur naar versterking van vrijwilligers binnen de Stichting. Bent u geïnspireerd door Henny kijk dan op: www.gehandicaptenraaddoesburg.nl

 

 

 

De vrijwilliger van de maand augustus is: Freddy Vree

foto Freddy Vree

 

In Doesburg is de Buurtacademie de plek waar vraag- en aanbod van vrijwilligerswerk samenkomt. Omdat de Buurtacademie vindt dat er zoveel meer vrijwilligers zijn die in het zonnetje gezet mogen worden, verzorgt de Buurtacademie ‘De vrijwilliger van de maand’. voor de maand augustus is dit Freddy Vree.

Freddy is geboren in Doesburg. Hij werkte vanaf 1970 bij Ubbink en is inmiddels gepensioneerd. Hij zette zich binnen Ubbink vrijwillig in voor de personeels -vereniging. Vanaf 1977 werd hij lid bij de Meulenvelders. De familie Vree was al bekend binnen de Meulenvelders voornamelijk zijn vader die mede oprichter was.

Op de postbank leerde zijn vader de Duitse Polka aan zijn vrouw en zo kwamen ze samen bij de Meulenvelders. Als wij de geschiedenis induiken van de Meulenvelders zijn deze al in 1949 opgericht door de Oranje buurt zoals, Prins Hendrik straat-Julianastraat-Emmastraat-Marijkelaan-Margrietstraat. Deze straten gaven buurtfeesten van 3 dagen met zang-spel en een optocht waar de mensen verkleed als boer en boerin gingen waar ze een boerenbruiloft uitbeelden. In 1974 werd een oude stadsboerderij gekocht, die in hele slechte staat verkeerde. In een tijdsbestek van vier jaar werd met zijn allen kei hard gewerkt aan de opbouw. In 1978 werd het pronkstuk geopend met de naam “het Meulenhuus”. De Meulenvelders zijn met hun Folkloristische dans Internationaal. Zij reizen met z’n allen naar België-Luxemburg- Duitsland-Frankrijk-Zwitserland-Engeland-Denemarken-Hongarije-Oosterijk en Spanje. De Meulenvelders waren benieuwd hoe de Doesburgse bevolking vroeger gekleed waren en kwamen daarachter via het Openlucht Museum. Door de creatieve dames bij de Meulenvelders maakte zij hun eigen kledingdracht. Freddy is achter de schermen zeer actief bezig met allerlei hand en span diensten zoals de uitwisseling voor de optredens. Verder zit hij in het hoofdbestuur district – Oost van alle dansgroepen. Hij geniet enorm van de saamhorigheid binnen de groep en is er elke dag wel mee bezig. Naast dit alles heeft hij ook nog tijd voor de Nijmeegse vierdaagse die hij al voor de 13e keer heeft gelopen

.Bent u geïnspireerd door Freddy, jong en opzoek naar een nieuwe uitdaging en wil je dansen bij de Meulenvelders ga dan naar www.meulenvelders.nl . Zij oefenen elke maandagavond vanaf 20.00 uur in het Meulenhuus.

Of vrijwilliger worden, Kijk dan eens op de vrijwilligersvacaturebank: www.buurtacademiedoesburg.nl. Of wilt u een vrijwilliger opgeven mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

De vrijwilliger van de maand juni:  het zanggroepje van de Hessegracht.

 foto zanggroepje hessegracht

De Hessegracht is een woonvorm voor dementerende ouderen. Op de Hessegracht werken zo’n 25 vrijwilligers. Zij zetten zich in om de cliënten net dat beetje extra aandacht te geven. Bijvoorbeeld tijdens het ontbijt, gezellig een krantje lezen, een stukje wandelen, tijdens activiteiten zoals muziek of een spelletje .De vrijwilligers van de zangclub verzorgen wekelijks een zangmiddag. Met hun enthousiasme krijgen ze bijna iedereen aan het zingen, wie niet mee zingt zit aandachtig te luisteren naar herkenbare Oud Hollandse liedjes. Al vanaf de opening van de Hessegracht in 2010 verzorgt, Bert Polman – Kokkie Vaupell – Nelly Groenhuijzen - Hanneke Smeets – Teupke Beertema – Mary Meurkes elke dinsdag middag het gezamenlijk zingen, voor de bewoners van 3 Units. De liederen zijn van het Duo “Kars” uit Drenthe. Met de leiding van de Hessegracht is hier gezamenlijk voor gekozen. De liederen zijn herkenbaar voor de doelgroep d.m.v. een boek met plaatjes en tekst is het makkelijker te volgen. Soms gebruiken ze zelf een instrument erbij. De muziek spreekt altijd aan, je haalt iets in de mensen naar boven wat je niet verwacht wat soms ontroerend is. Zeker als mensen die niet meer praten wel gaan meezingen. Bert Polman ( afwezig) is de coördinator van het zanggroepje, hij heeft het 5 jaar geleden opgericht. Eerst word er gezongen en daarna gezamenlijk koffie en thee gedronken. Hanneke heeft op een bestaand lied van ”Jingle Bells” tekst en oefeningen gemaakt zoals b.v. “handen om hoog” “ handen omlaag”. Als ze de cliënten weer naar hun kamer brengen zijn ze nog aan het zingen dit is hartverwarmend. De inspiratie van hun allen is dat het zoveel vreugde opwekt bij deze kwetsbare groep mensen.

Bent u geïnspireerd door dit zanggroepje en wilt u ook vrijwilliger worden? Kijk dan eens op de vrijwilligersvacaturebank: www.buurtacademiedoesburg.nl. Of wilt u een vrijwilliger opgeven mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

 

 

Vrijwilliger van de maand april: Gerard Claus

 

Bernard werd in 1948 geboren in Doesburg. Op 8 jarige leeftijd is hij al vrijwillig Misdienaar geworden in het St. Jozef Gesticht en in het oude ziekenhuis St. Elisabeth. In de kinderkapel van de parochie kerk St. Martinus kreeg hij Latijnse les. Bernard volgde de Ambachtsschool voor timmeren en metselen. Op 17 jarige leeftijd ging hij werken bij Thomissen tot zijn 35ste jaar. Door een versleten rug werd hij afgekeurd.

Bernard bleef actief in het vrijwilligers werk voor de kerk. Zo opent hij ieder morgen om 7:30 uur de poorten van de begraafplaats en dat zijn 365 dagen per jaar. Sluiten gebeurd bij toerbeurt door andere vrijwilligers van de kerk. Eén keer per maand brengt hij het parochieblad rond en 1x per jaar de vaste actie zakjes. Bernard was al 55 jaar Misdienaar inmiddels Acoliet, zijn vriendin vond dat het eens tijd werd voor een onderscheiding en ging in gesprek met de Pastoor. Zo kreeg Bernard in 2012 een officiële onderscheiding als Acoliet in de St. Martinus Parochie in Doesburg door Pastoor van den Dungen.

Foto Bernard Claus April2

Dit jaar is hij 35 jaar vrijwilliger van St. Elisabeth. Hier brengt hij meerdere mensen in de rolstoel naar de kapel en na de viering weer terug. Dit is een heel karwei aldus Bernard. Verder verricht Bernard hand- en spandiensten voor de bewoners van Elisabeth. Het zijn kleine klusjes zoals lampen vervangen, iets wat kapot is weer repareren en iedere zaterdag ochtend de kranten bij de bewoners rond brengen. Na de verbouwing van St. Elisabeth blijft hij helpen met het ontbijt en een dagdeel met de bewoners wandelen.

Ook is hij dit jaar 25 jaar lid van de Zonnebloem waar hij mee helpt met loten verkopen en boekjes rondbrengen.

Naast al zijn vrijwilligers werk heeft hij één grote passie en dat zijn postduiven. Verder is hij 30 jaar lid bij de kegelvereniging en zijn in 2014 kampioen geworden in de C klasse. Voor vakantie blijft weinig tijd over omdat Bernard trouw zijn vrijwilligersverplichtingen wil na komen.

Bernard heeft een groot gevoel voor naaste liefde en is daarom ook een rijkdom voor onze samenleving in Doesburg. Vooral voor de mensen die op zondag alleen zijn.

In 2016 is Bernard 60 jaar vrijwilliger binnen onze gemeenschap van Doesburg.

Doesburg mag trots zijn op een vrijwilliger zoals u!

 

 

Vrijwilliger van de maand maart: Ria Snijders

 

foto Ria Snijders2

 

Ria is geboren in Doesburg, naar 36 jaar werkzaam geweest te zijn als verpleegkundige “manager ouderzorg”. Is ze zich vrijwillig actief gaan inzetten voor de Zonnebloem. De zonnebloem helpt mensen met een lichamelijke beperking om volop van het leven te genieten. Om er op uit te gaan, andere mensen te ontmoeten en leuke dingen te doen. De Zonnebloem telt bijna 42.000 vrijwilligers door het hele land. Mensen met een groot hart en een luisterend oor. Die alles op alles zetten om de wensen van mensen met een fysieke beperking mogelijk te maken. Activiteiten zijn o.a. bezoek één op één aan een gast om samen te gaan winkelen, koffie drinken, praatje maken. Gezamenlijke activiteiten zijn muzikale bingo, kerst in muziek, picknick, Koningsdag viering van Doesburg en Oranje. Dit is kleinschalig met groepjes van 4 tot 10 personen. De Regionale landelijke vakanties met de boot variëren van Ommen of naar de Moezel. De deelnemende gasten kunnen aangeven of ze een verpleegkundige willen tijdens de reis, dit is niet kosteloos.

Als gast ingeschreven staan voor bezoek één op één is wel kosteloos.

De zonnebloem is opzoek naar vooral jongere vrijwilligers, m.n. omdat er steeds meer jongere gasten komen door fysieke  beperkingen door ongelukken, herseninfarct of tia’s. Om de eenzaamheid te doorbreken. Ria is zelf donateur geworden omdat, aan haar verjaardags datum een zonnebloem  verbonden is. 

De zonnebloem is  bezig om te moderniseren voor al door een eigen website, met leuke foto’s Ria heeft zich hier op toegelegd.

Naast de zonnebloem zet ze zich ook nog vrijwillig actief  in voor Doesburg en Oranje als verkeersregelaar tijdens evenementen, zoals Doesburg Binnenste Buiten en de Sinterklaas intocht.  Ria word geïnspireerd om voor andere mensen iets te kunnen beteken.

Ria,  Doesburg mag trots zijn op een vrijwilliger zoals u! 

 

Bent u geïnspireerd door Ria  en wilt u ook vrijwilliger worden? Kijk dan eens op de vrijwilligersvacaturebank: www.buurtacademiedoesburg.nl. Of wilt u een vrijwilliger opgeven mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Vrijwilliger van de maand februari: Angelique Bosch

foto Angelique Bosch

Angelique is in 1998 in Doesburg komen wonen. Naast haar baan als apothekersassistente zette ze zich actief in voor het vrijwilligers werk. Zoals coördinatie van de Hersenstichting, collectant voor het Astmafonds en Spierfonds. Daarnaast volgde ze verschillende cursussen o.a. medische secretaresse opleiding.

In 2013 is ze gestopt met werken. Angelique is zich via een vacature, vrijwillig gaan inzetten voor de Wereldwinkel in Doesburg. De Wereldwinkel wil bijdragen aan het bevorderen van “eerlijke handel” ( “Fairtrade” ). Door de verkoop van authentieke en originele producten uit verschillende culturen. De klant kan erop vertrouwen dat de producten zijn geproduceerd en verhandeld met respect voor mens en milieu. Geen kinderarbeid of dwangarbeid. De Wereldwinkel steunt hiermee de opbouw voor een goed bestaan uit de armste ontwikkelings landen. Mexicaanse koffieboeren, Balinese houtsnijders, en Thaise keramisten die voor hun producten een rechtvaardige prijs krijgen kunnen zo een menswaardig bestaan opbouwen. Af en toe komt er iemand uit zo’n land op een “Regioavond” van de Wereldwinkel, die dan uitleg over de producten, beelden, schalen met glas uitleg geeft. In Culemborg zit het centrum voor inkoop van alle producten Angelique gaat er zelf ook wel eens heen om de nieuwe producten te kunnen introduceren. Ook is er een groep mensen die afreizen naar deze verschillende landen om te controleren of de producten ook daadwerkelijk het keurmerk "Fairtrade" mogen dragen. Zij werkt met veel enthousiasme bij de Wereldwinkel en zorgt ervoor dat de winkel er netjes en schoon uitziet en let op de houdbaarheid en kwaliteit van de producten.

Angelique, Doesburg mag trots zijn op een vrijwilliger zoals u!

 

 

Vrijwilliger van de maand januari: Nicole Hammink

foto Nicole Hammink januari

 

Nicole is in oktober 2013 in Doesburg komen wonen. Na een bezoek aan de Buurtacademie werd ze meteen geïnspireerd door het vrijwilligerswerk.

Ze was verrast over het aantal vrijwilligers in Doesburg. Nicole reageerde op een vacature als zorgvrijwilligster bij VIT Mantelzorg.

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor chronisch zieken, gehandicapten of hulpbehoevende personen uit hun omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn maar ook een ander familielid vriend of kennis. Vit ondersteund de mantelzorgers zodat de mantelzorger niet overbelast word en ook vrije tijd over houd voor zich zelf. Nicole is naast vrijwilliger ook coördinator Vit Mantelzorger. Dit houd in dat ze deze mensen met elkaar verbind en een goede match moet vinden tussen de vrijwilliger en de mantelzorger. Je werkt met mensen, je kunt niet van te voren iets bedenken en de klik moet vanzelf ontstaan. Het is niet aan regels gebonden iets menselijks wat ontstaat en dat is goud waard aldus Nicole. Het mes snijd aan twee kanten daar wil ze mee zeggen dat zij vrijwillig iemand ondersteund maar diegene haar weer helpt met sollicitatie brieven.

Vit geeft verschijnende cursussen over b.v. autisme, dementie om de zorgvrijwilliger goed toe te ruste.

Ook zet ze zich in voor Caleidoz bezoekdienst levensvragen. nieuw project voor GG Net.

Dit zijn geschoolde vrijwilliger die een verplichte scholing van vier dagdelen moeten volgen on een gesprekspartner te kunnen ondersteunen.

Dit is om mensen te ondersteunen bij hun levensvragen zeer variabel. Een luisterend oor voor iemand zijn waardoor men vaak door het verhaal te vertellen zelf tot een oplossing of acceptatie komt. Soms zijn de dingen zoals ze zijn en komt het niet tot een oplossing maar alleen acceptatie.

Nicole is heel creatief in haar hulpverlening om de mensen te helpen. Voordeel is dat je alle tijd aan de mensen kunt besteden. Er veel dankbaarheid voor terug ontvangt. In haar eigen vrije tijd houd ze van lekker koken en tuinieren.

Bent u geïnspireerd door Nicole en wilt u ook vrijwilliger worden? Kijk dan eens op de vrijwilligersvacaturebank: www.buurtacademiedoesburg.nl. of wilt u een vrijwilliger

opgeven mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Vrijwilliger van de maand december: Ed Deibel

foto Ed Deibel v.d. krant

 

Ed is geboren in Arnhem. Nadat hij zijn dienstplicht had vervult is Ed verhuisd naar Amsterdam,

waar hij zijn vrouw leerde kennen. Hij heeft daar tot zijn 37ste jaar les gegeven op de basisschool.

Ed reageerde naar aanleiding van een advertentie in de krant ,waarin een schoolhoofd op de Ireneschool in Doesburg werd gevraagd. Nadat hij een sollicitatiegesprek destijds met de Burgemeester en Wethouder had gehad en Ed deze functie toe gezegd werd, verhuisde hij met zijn gezin naar Doesburg.

Na 24 jaar kreeg hij de kans om op 56 jarige leeftijd, vervroegd met pensioen te gaan. Na lang aarzelen heeft hij toch besloten om die kans te nemen. Hij had een hele lijst voor zich zelf gemaakt om zijn vrije tijd nuttig te gaan besteden. In 1996 heeft Ed besloten om zich vrijwillig aktief in te zetten voor het destijds Badhuus/Filmhuus/de Teil. Vereniging het Badhuis is een sociaal-culturele instelling die in 1983 in Doesburg werd opgericht. Het doel van het Badhuis is onveranderd: het organiseren van culturele evenementen van velerlei aard voor inwoners van Doesburg en omgeving. De naam ‘het Badhuis’ is een geuzennaam en verwijst naar een poging uit het verleden om in het toenmalige Badhuis van Doesburg een cultureel centrum te vestigen. Het Badhuis werd gesloopt, maar een Filmhuis en theateractiviteiten waren geboren. In de loop der jaren is film, dans, theater, poëzie, muziek, cabaret, festivals en kindertheater de revue gepasseerd. In 2014 opende het Arsenaal zijn deuren. Het Filmhuus kreeg de gelegenheid om binnen het Arsenaal een eigen ruimte te krijgen. Nu met de naam het Filmhuis. Ed geeft aan dat het een gezellige ruimte is met 59 luxe zitplaatsen. Hij verzorgt allerlei activiteiten achter de schermen, zoals timmer en elctriciteit werkzaamheden, dienstroosters maken. Een keer per twee maanden gaat hij met nog drie vrijwilligers naar de filmbeurs in Den Bosch.

Zo kiezen ze de films uit die hun aanspreken, films die een boodschap hebben en mensen aan het denken zetten. Dit zijn films die al in de biosscoop hebben gedraaid en op DVD zijn uitgebracht.

Ed geeft aan heel prettig samen te werken met Louise v. Galen, Gon Langelaan en Edwin Hagendoorn.

Deze mensen hebben een belangrijke rol in de organisatie binnen het filmhuis.

Naast het vrijwilligers werk zingt Ed in een koor Gelderse Opera Operette Gezelschap (GOOG).

Die dit jaar 40 jaar bestaat.

Ed haalt veel voldoening en dankbaarheid uit zij vrijwilligers werk, ook omdat hij zijn eigen tijd kan indelen heeft hij de vrijheid om het vrijwilligers werk te kunnen doen.

Bent u geïnspireerd door Ed en wilt u ook vrijwilliger worden? Kijk dan eens op de vrijwilligersvacaturebank: www.buurtacademiedoesburg.nl. of wilt u een vrijwilliger 

opgeven mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Vrijwilliger van de maand november: Jan ten Hoven

Foto. Jan ten Hoven

 

Jan is geboren en getogen in Doesburg. Hij is 24 jaar werkzaam als 1e proces operator bij Intersnack in Doetinchem. Naast zijn baan, is hij al 26 jaar vrijwillig actief bij de watersportvereniging van Doesburg.

Jan ondersteunt, traint en begeleid bij de waterpolo de: puppy’s 6 t/m 11 jaar – jeugd 11 t/m 13 jaar en 15 t/m 17 jaar en de senioren heren. Deze traint hij twee keer per week. Jan is multifunctioneel binnen de vereniging. Verder begeleid Jan de jeugdkampen met veel plezier. De jeugd is heel creatief en streken uithalen hoort er ook bij. Saamhorigheid is dan een groot aspect, dat in zo’n weekend elkaar nader tot elkaar brengt.

Ook zorgt Jan er voor dat er vervoer geregeld word om naar de wedstrijden te kunnen. Deze vinden plaats binnen Gelderland en vergt de nodige organisatie om dit te kunnen realiseren.

De watersportvereniging telt ongeveer 200 leden en ± 15 vrijwilligers. De jeugd vrijwilligers trainen nu ook de puppy’s samen met een oudere vrijwilliger. Dit is leuk om te zien, dat ze zelf van niets naar gevorderde waterpoloërs nu zelf trainingen kunnen geven.

Jan zet zich gemiddeld 6 à 10 uur per week in voor de trainingen en daarnaast traint hij zelf ook twee keer per week bij heren 3 veteranen. De waterpolo & zwemvereniging word niet gesubsidieerd. Een keer per jaar word door een aantal vrijwilligers een huis-aan-huis verkoopactie gehouden. De opbrengst komt ten goede aan de jeugdkampen.

 

 

Vrijwilliger van de maand oktober: Johan Schovers

foto Johan Schovers

In Doesburg is de Buurtacademie de plek waar vraag- en aanbod van vrijwilligerswerk samenkomt. Omdat de Buurtacademie vindt dat er zoveel meer vrijwilligers zijn die in het zonnetje gezet mogen worden, verzorgt de Buurtacademie ‘De vrijwilliger van de maand’. Voor de maand september is dit Henny Henrix.

Henny is geboren in Zutphen, werkte als Sales Manager bij Black en Decker. In 1982 verhuisde hij naar Doesburg. Toen hij met de Vut ging, zette hij zich vrijwillig in voor tafeltje dekje de maaltijden bij de mensen thuis brengen. In 2013 kwamen daar veranderingen in en is hij daarmee gestopt. Hij werd gevraagd om bij de Stichting Gehandicapten Raad Doesburg (SGRD) secretaris te worden. De Stichting (SGRD) werd opgericht op 16 juni 2000 met als doelstelling advies-overleg, samenwerking met organisaties, instellingen en instanties die zich richten op de belangenbehartiging voor mensen met een handicap. Op dit moment werkt de SGRD in teamverband met 13 enthousiaste personen in diverse werkgroepen. Het scholenproject: voor groep 8 van de basisschool, Doesburg, Angerlo en Drempt. Hierbij kunnen de leerlingen zelf ervaren om te leven met een handicap. Zoals lezen met brailleschrift, leven met een gehoorbeschadiging, het niet kunnen gebruiken van beide handen en het moeten voortbewegen in een rolstoel. Werkgroep Parkeren, Vervoer en Toegankelijkheid:

In samenwerking met de gemeente wordt er gekeken naar de veiligheid, eventueel aanpassingen voor bepaalde gebieden met obstakels voor mensen met een hupmiddel zoals rollator, scootmobiel, of rolstoel. Werkgroep Wet en regelgeving:

Bestaat uit een specialist die in de nieuwe situatie van taakverschuivingen van het rijk naar de gemeente de vinger aan de pols houd. Werkgroep Scootmobieltochten:

Deze organiseert twee maal per jaar een scootmobiel tocht in de omgeving en een vaardigheidstraining. Deze activiteiten worden volledig door de Gemeente Doesburg gesubsidieerd. Henny is voornamelijk actief met de correspondentie met de gemeente vooral voor alle vergunningen en de post die bij het bestuur binnen komt. Tijdens de scootmobiel tochten fiets hij mee voor de veiligheid en ondersteuning, door de omgeving van Doesburg en Bronckhorst. Er word veel samengewerkt met het “jongerencentrum” 0313 welke de koffie verzorgen bij vertrek en aankomst. Naast dit vrijwilligerswerk heeft Henny hobby’s zoals: Middeleeuwse rekeningen van Doesburg te Transcriberen, vissen en hij mag graag op vakantie gaan.

Voor de toekomst streeft het bestuur naar versterking van vrijwilligers binnen de Stichting. Bent u geïnspireerd door Henny kijk dan op: www.gehandicaptenraaddoesburg.nl

 

 

 Vrijwilliger van de maand september: Jan Wevers

Jan is geboren en getogen in Doesburg. Hij heeft in de loop der jaren bij verschillende bedrijven gewerkt als bouwvakker en modelmaker, o.a. bij Claus, Albanie, Ubbink plastic en de IJzergieterij.

 

Op zijn 18e jaar begon Jan naast zijn drukke baanfoto Jan Wevers 2 met 5 ploegen diensten , met vrijwilligers werk.

Hij begon als bestuurslid van de “Katholiek Instuif” en verzorgde dansavonden. Daarna zette hij zich in als oefenmeester van de handbalvereniging. Hiervoor trainde hij de dames en junioren. Via een advertentie in de krant werd een gratis opleiding sportmasseur aangeboden. Deze opleiding volgde Jan en zo werd hij masseur voor de Graafschap, Sportclub Doesburg en Unitas. Soms als het niet anders kon behandelde hij de mensen thuis. Negen jaar was Jan ook vrijwilliger bij de “Rode Kruis Kolonne”. Waar hij ook stage voor moest lopen. Tijdens de Nijmeegse vierdaagse is het Rode Kruis ook aanwezig.

Zij verzorgen daar ook alle blessures m.n. de blaren. Een leuke gebeurtenis die Jan vertelde was dat hij een mevrouw bij hem kreeg met heel veel blaren. Zij moest nog 15 kilometer tot de finish lopen. Zij liep op teenslippers door de blaren verging ze van de pijn. Jan bedacht zich geen moment en knipte het tussenstuk van de teenslipper eruit en teepte de onderkant van de slipper helemaal over haar voet. Zo haalde ze toch nog de eindstreep. Jan improviseerde veel.

Tijdens zijn werk bij o.a. de IJzergieterij heeft hij EHBO cursussen gevolgd, voor de bedrijfs BHV.

Ook maakt Jan zich nuttig als vrijwillige Verkeersregelaar. Waar hij elk jaar opnieuw examen voor moet doen.

Jan is al 55 jaar betrokken bij de intocht van Sinterklaas. Samen met de Doesburgse ondernemers en 4 andere vrijwilligers zorgen zij ervoor dat de intocht en alles wat er bij komt in goede banen wordt geleid. Zijn hele familie is actief bij dit gebeuren, zijn vrouw verzorgd de zwartepieten pakken, waar nodig worden ze hersteld en gewassen. De hele intocht gaat samen met de Vrijwillige Brandweer en vele vrijwilligers.

Een indrukwekkende ervaring tijdens zijn vrijwilligers werk is toch wel dat ze op een avond in het parochie huis ( voormalig Elisabeth) een biertje met elkaar dronken en er een Duitse gast binnen kwam.

Niet wetend dat de politie naar hem op zoek was en heel Doesburg inmiddels was afgesloten, boden ze hem ook een biertje aan. Tot dat hij zijn pistool trok en om de kas vroeg. Waarna hij door het raam sprong en zich verschuilde in de kolenkelder bij de nonnen. De volgende ochtend werd hij door de politie opgepakt.

Jan geeft aan dat hij zo in het vrijwilligerswerk is gegroeid en is van mening dat het fijn is om voor een ander iets goeds te doen. Maar hij hoopt wel dat er meer 30 plussers het gaan over nemen want ik word ook een dagje ouder aldus Jan. Hij voelt zich vereerd dat hij is uitgekozen als vrijwilliger van de maand.

Jan, Doesburg mag trots zijn op een vrijwilliger zoals u!

Bent u geïnspireerd door Jan en wilt u ook vrijwilliger worden? Kijk dan eens op de vrijwilligersvacaturebank: www.buurtacademiedoesburg.nl. of wilt u een vrijwilliger opgeven mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Vrijwilliger van de maand augustus: Gerdien Besselink


015

 

Gerdien is geboren in Hummelo, Op 15 jarige leeftijd is ze de kappersopleiding gaan volgen bij het KOC ( Kappers Opleidings Centrum) toen ze 16 jaar oud was is ze naar Drempt verhuisd. Op haar 19e jaar is ze naar Doesburg vertrokken waar ze nog steeds met veel plezier woont. Gerdien is 1 december 2008 haar eigen kapsalon begonnen in Giesbeek, “Haar Mode Gewi”. Doordat Gerdien nog steeds cursussen is blijven volgen heeft ze inmiddels haar diploma voor erkend leerbedrijf behaald.

Haar inspiratie ligt in het kappersvak om jonge mensen haar kennis over te geven.

Sinds 1993 zet Gerdien zich geheel vrijwillig in als chauffeur voor de Plusbus. Zij vond dat ze meer moest doen voor de ouderen vooral omdat haar schoonmoeder in die tijd veel hulp bij vervoer naar het ziekenhuis nodig had.

Zo kwam het idee om zelf de plusbus te gaan rijden. Inmiddels zijn er 5 bussen. Het vervoer naar ziekenhuizen is voor 55+sers en gehandicapten voor de hele regio van Doesburg. Naast het chauffeuren  springt ze in waar nodig is.

Namens haar kapsalon “Haar mode Gewi” sponsord Gerdien de laatste 5 jaar één goed doel.

Omdat dit jaar haar kapsalon 5 jaar bestaat ging de sponsering uit naar de plusbus.

Alle chauffeurs kregen een zwarte polo met de tekst “plusbus” om een eenheid en herkenbaarheid te creëren. De plusbus is voor haar een stuk leven geworden en kan niet meer zonder ondanks haar fulltime baan. Zij hoopt dat de plusbus blijft rijden en de mensen die het nodig hebben van A naar B kunnen komen. Het is zeer dankbaar werk vind Gerdien

Gerdien, Doesburg mag trots zijn op een vrijwilliger zoals u!

Bent u geïnspireerd door Gerdien en wilt u ook vrijwilliger worden? Kijk dan eens op de vrijwilligersvacaturebank: www.buurtacademiedoesburg.nl. of wilt u een vrijwilliger

opgeven mail dan naar:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Vrijwilliger van de maand juli: Pauline Berendsen

foto Pauline Berendsen

In Doesburg is de Buurtacademie de plek waar vraag- en aanbod van vrijwilligerswerk samenkomt. Zoals iedereen weet wordt jaarlijks de Hens van der Wal Vrijwilligersprijs uitgereikt. Omdat de Buurtacademie vindt dat er zoveel meer vrijwilligers zijn die in het zonnetje gezet mogen worden, verzorgt de Buurtacademie ‘De vrijwilliger van de maand’.

De vrijwilliger van de maand juni is Pauline Berendsen

Pauline werd geboren in Den Haag. Toen ze 4 maanden oud was is ze naar Didam verhuisd waar ze nog steeds met veel plezier woont. In 2000 kwam haar werk te vervallen. Sindsdien is zij actief bezig als vrijwilligster bij verschillende organisaties. Pauline is begonnen als gastvrouw in een verpleegtehuis. Daarnaast deed zij administratieve werkzaamheden, personeelszaken en receptioniste bij o.a. WEDEO. In december 2010 is ze via de WEDEO bij de Buurtacademie in Doesburg terecht gekomen. De Buurtacademie bestaat uit 13 kernvrijwilligers, waarvan Pauline de functie van receptioniste vervult.

Zij is met de andere Baliemedewerkers het eerste aanspreekpunt van de Buurtacademie.

Naast haar receptie werkzaamheden is zij ook actief voor Caleidoz. Hier assisteert Pauline één keer per week bij de dagbesteding. Daarnaast verzorgdt zij één keer per 2 weken de“open tafel”. Er zijn mensen die het niet prettig vinden alleen aan tafel te zitten en zo een gezamelijk maaltijd nuttigen.

Hiervoor kunnen zich geïnteresseerde inwoners uit Doesburg zich opgeven. Pauline handelt dit verder af. Er word een kleine bijdrage gevraagd. Verder ondersteunt zij de Algemene Hulpdienst Vervoer (AHV). De Algemene Hulpdienst Vervoer bestaat uit ongeveer 10 vrijwillige chauffeurs, die mensen naar ziekenhuizen begeleiden. Komt er een hulpvraag binnen wordt deze registreerd en afgehandeld.Pauline is een echte “duizendpoot”en is tussen de 24 en 30 uur aanwezig op de Buurtacademie.

Zij is een echt mensenmens en maakt snel contacten. De omgang met de collega’s, tevreden bezoekers, maakt voor haar dit werk zo waardevol.

Pauline, Doesburg mag trots zijn op een vrijwilliger zoals u!

Bent u geïnspireerd door Pauline en wilt u ook vrijwilliger worden? Kijk dan eens op de vrijwilligersvacaturebank: www.buurtacademiedoesburg.nl. of wilt u een vrijwilliger

opgeven mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

De vrijwilliger van de maand juni is Ria van Halteren.       Foto Ria  van Halteren vw juni s

 

Ria zet zich al 10 jaar vrijwillig in voor speeltuinvereniging “Kindervreugd” in Doesburg.

De speeltuin is opgericht in 1946 op verzoek van de gemeente, met behulp van de vakbonden.

Mensen van het eerste uur waren mevr.van de Wal-Brinkman, Joep Hoekstra, dhr. Brunsveld, Kees van Dijk, J.Teering en Piet Vree sr.

Op 8 april 1948 werd de speeltuin een feit en officieel vastgelegd bij de Notaris.

De speeltuin wordt onderhouden door vrijwilligers zoals vaders, moeders, opa’s, oma’s,

die zich geheel belangeloos inzetten voor de speeltuin.

De doelstelling van de speeltuin is allerlei activiteiten organiseren, voor kinderen vanaf 4 jaar (kinderen onder de 4 jaar is begeleiding gewenst) zoals: buitenspelen, kinderbingo,kinderdisco,knutselen,film kijken en een rommelmarkt, het verzorgen van de avondvierdaagse in juni en jaarlijks de Nationale Straatspeeldag.

Op woensdagmiddagen kunnen peuterspeelzalen uit de regio er in de zomer hun schoolreisjes organiseren.

 

Ria is een van de vaste vrijwilligers die elke middag en avond de speeltuin beheerdmet uitzondering van de zondag dan is de speeltuin gesloten. Zehoudt toezicht op de kinderen, zorgt voor de verkoop van de kiosk en dat de ruimte netjes schoon blijft. Ook onderhoud zijcontacten met deWoningbouw Ijsselland voor de reparaties in en aan het clubgebouw, die door hen dan kosteloos gerepareerd worden!! Elke zaterdagochtend zijn er klusvaders aanwezig die de speeltoestellen nakijken en zo nodig repareren.

Haar passie zijn de kinderen en de gezelligheid. Als oppasoma kwam ze bij de speeltuin, je bouwt toch een band op met de kinderenaldus Ria.

Ria is inmiddels gepensioneerd en heeft nu tijd genoeg om zich in te zetten voor de speeltuin. De speeltuin wordt momenteel door 10 vrijwilligers geleid en gesubsidieerd door de Gemeente Doesburg. Verder heeft de Rabobank en Gestichten voor Weldadigheid een financiéle bijdrage geleverd.

Ria , Doesburg mag trots zijn op een vrijwilliger zoals u!

Bent u geïnspireerd door Ria en wilt u ook vrijwilliger worden? Kijk dan eens op de vrijwilligersvacaturebank: www.buurtacademiedoesburg.nl. of wilt u een vrijwilliger

 

opgeven mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 Vrijwilliger van de maand mei: Liesbeth Bökkerink

 

De vrijwilliger van de maand mei is Liesbeth Bökkerink. foto Liesbeth Bokkerink

Liesbeth is geboren in Hengelo (Overijssel) in 1990 is zij naar Doesburg verhuisd.

Zij is begonnen met vrijwilligerswerk als peuterleidster bij “t Keteltje in Dieren en op de peuterspeelzaal “Kom pas kijken ’in Doesburg.

In 1994 werd haar zoon gedoopt en ging zij als vrijwilligster aan de slag bij de Rooms Katholiek kerk St. Martinus Parochie in Doesburg. Liesbeth maakte zich nuttig in allerlei werkgroepjes binnen de kerk. Dit werd uitgebreid met medewerking/ondersteuning Doopselwerkgroep, Vormselwerkgroep, Communiewerkgroep, Kinderwoorddienst. En kwam in de “Locatie Raad” voor Catechese (leer voor het geloof). Ook heeft zij de begeleiding voor de misdienaars onder haar hoede.

De werkzaamheden bestaan voornamelijkuit contacten onderhouden met parochianen en ondersteuning van het secretariaat.

In 2013 stopte de dirigente van het kinderkoor “For You” . Omdat Liesbeth in 1984 haar opleiding voor dirigente had afgerond, hoefde zij niet lang na te denken en zette zich volledig vrijwillig in om dit koor niet verloren te laten gaan. Bijzonder aan het koor is, dat de 15-jarige Anna Peelen, het koor met de piano begeleid. Anna volgt het ARTEZ- traject aan het conservatorium. Het koor bestaat uit 9 kinderen en zij zingen een keer per 6 weken tijdens een Eucharistie viering in de kerk.

Zij repeteren elke donderdag van 18.15 u tot 19.15 uur.

Wat Liesbeth inspireert is dat zij van huis uit met het geloof is opgegroeid en daar een fijn gevoel aan heeft overgehouden en daar mee wil doorgaan. Liesbeth vind het belangrijk om de identiteit van de kerk te behouden, zodat de mensen gemotiveerd blijven om door hun geloofsovertuiging de kerk blijven bezoeken.

Liesbeth , Doesburg mag trots zijn op een vrijwilliger zoals u!

 

Bent u geïnspireerd door Liesbeth en wilt u ook vrijwilliger worden? Kijk dan eens op de vrijwilligersvacaturebank: www.buurtacademiedoesburg.nl. of wilt u een vrijwilliger op geven mail dan naar:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Vrijwilliger van de maand april: Mardian van Raaij

april

In Doesburg is de Buurtacademie de plek waar vraag- en aanbod van vrijwilligerswerk samenkomt. Zoals iedereen weet wordt jaarlijks de Hens van der Wal Vrijwilligersprijs uitgereikt. Omdat de Buurtacademie vindt dat er zoveel meer vrijwilligers zijn die in het zonnetje gezet mogen worden, verzorgt de Buurtacademie ‘De vrijwilliger van de maand’

De vrijwilliger van de maand april is Mardian van Raaij.

 

Mardian is geboren in Bandoeng- Indonesië. Ze is in haar jeugd naar Nederland geëmigreerd en kwam zo in Doesburg terecht. Zij heeft haar studie afgerond als lerares Nederlands. Naar aanleiding van een advertentie in de Regiobode in 2012 waarin vrijwilligers werden gevraagd voor een nieuw project “taalmaatjes” van de Buurtacademie in samenwerking met de bibliotheek reageerde Mardian. Doel van dit project is de taalachterstand bestrijden, voor verschillende nationaliteiten.

Dit project is financieel ondersteund door Gemeente Doesburg en giften van Zon en Ridderlijke Duitsche Orde. Met deze steun zijn o.a. lesmaterialen aangeschaft. Ook zijn er door het Graafschap College cursussen gegeven voor vrijwilligers.

Als vrijwilliger coördineert Mardian een groep van bijna 40 vrijwilligers die een taalmaatje zijn, voor iemand met een taalachterstand. Deze vrijwilligers vormen samen met een deelnemer een tweetal. Samen gaan ze aan de slag. Er wordt op verschillende manieren geoefend met woorden, zinnen, verhaaltjes en het voeren van gesprekken. Iedere woensdagochtend komen ze bij de Buurtacademie bijeen.

Het vrijwilligerswerk inspireert Mardian. d.m.v. taal kunnen mensen uit anderen culturen, hun leven en eigen waarde verbeteren. Daarnaast ziet zij dat door sociaal contact mensen opbloeien.

Naast dit vrijwilligerswerk is zij samen met haar man veel in het buitenland zoals Indonesië en Tanzania voor ontwikkelings hulp. Mardian besteedt gemiddeld 2 á 3 dagen per week aan dit vrijwilligerswerk.

Ook maakt Mardian zich nuttig voor de stichting “Indoshelter” een project in Indonesië.

Door dit project krijgen kinderen met een taalachterstand tussen de 2 en 14 jaar extra aandacht.

Helaas neemt Mardian in april afscheid van de taalwerkplaats, haar echtgenoot gaat voor zijn werk: ontwikkelingssamenwerking twee jaar naar Kosovo (Voormalig Joegoslavië). In Kosovo gaat zij verder op het gebied van taal, ze wil graag Nederlandse en Engelse les gaan geven.

Mardian, Doesburg mag trots zijn op een vrijwilliger zoals u!

Bent u geïnspireerd door Mardian en wilt u ook vrijwilliger worden? Kijk dan eens op de vrijwilligersvacaturebank: www.buurtacademiedoesburg.nl. of wilt u een vrijwilliger op geven mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

De vrijwilliger van de maand maart is Ben Bouyelma.

 

In 2009 is Ben via een stage plek bij Jongerencentrum 0313 als vrijwilliger voor jeugd jongeren werk begonnen. Ben ervaart deze groep als een aparte doelgroep wat eerst niet makkelijk was.

Doordat de jongeren een heel andere kijk op het leven hebben, werd Ben gemotiveerd door deze doelgroep. Ook omdat hij zelf geen jeugd heeft gehad. Het is een kwestie van vertrouwen winnen, waardoor je met ze kunt lezen en schrijven.20140211 131258 1

SOOSIAAL: 

In juni 2013 is een vrijwillige groep gestart met als doel:                                                                                                                                                                                                                

Een wekelijks terugkerende avond op te zetten waar verschillende leeftijdsgroepen zich welkom voelen, kunnen ontspannen, andere mensen ontmoeten en zich kunnen laten ondersteunen op sociaal en technisch vlak. Aan de hand van een enquête op Doesburg Binnenste Buiten in 2013 kwamen de ideeën naar voren dat de oudere Doesburgers behoefte hadden om met jongeren in contact te komen. Wij willen in Doesburg iets blijvends creëren, een Soosiaal platform voor de leeftijdsgroep van circa 21 tot 121 jaar, waar je alléén binnen kan komen en samen verder komt.

Ben regelt voornamelijk de contacten en de PR binnen Soosiaal. Wat hem op dit moment inspireert is het grote evenement dat op 29 mei 2014 gaat plaatsvinden in de Beumerskamp. Een dansevenement met muziek van de jaren 70-80 en 90.

De verdere activiteiten die wij maandelijks organiseren is “zorg ” maar niet in de vorm van een pilletje zegt Ben, maar een luisterend oor, een glimlach, bakkie koffie, gezelligheid en de dankbaarheid. Dat is waar hij het voordoet.

Ben besteed gemiddeld 15 á 20 uur per week aan Soosiaal, daarnaast werkt hij als beheerder van de Beumerskamp in dienst van de Gemeente Doesburg.

Ben, Doesburg mag trots zijn op een vrijwilliger zoals u! 

 

Marijke van Dalfsen is een van de vrijwilligers van VPTZ – Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg - in Doesburg. Hier in onze stad ondersteunen deze vrijwilligers mantelzorgers door hen enkele nachten/dagdelen per week rust te gunnen. Palliatieve zorg dus voor iemand die spoedig zal overlijden.

Voor die vrijwilligers van VPTZ komt daar veel bij kijken:

-hoe ga je om met iemand die niet wil sterven,

-hoe laat je iemand drinken in bed,

-hoe reageer je op iemand die zegt: ‘zie ik je nog?’, terwijl je allebei weet dat die persoon er over 2 dagen niet meer zal zijn,

-welke waarden en normen zijn er in het algemeen rond sterven, -hoe ga je om met je eigen gevoelens en met bezoekers/familieleden die afscheid komen nemen??

Al die zaken komen aan bod in cursussen en workshops die alle vrijwilligers volgen, tot aan een cursus haptonomie toe.

De mogelijkheid om hulp in te roepen van VPTZ is in Doesburg nog weinig bekend. En daardoor vragen mensen vaak pas laat om hulp. Deze is in de thuissituatie trouwens gratis. Toen Marijke een oproep las voor dit vrijwilligerswerk dacht ze ‘dit past bij mij’.

En als zij nu na 1,5 jaar een telefoontje krijgt van de coördinator denkt ze:

'Fijn, ik mag weer!’

Natuurlijk heeft dit werk ook zijn invloed op haar zelf. Vóór zij ‘aan het werk’ gaat, zorgt ze dat haar hoofd leeg is en ze haar eigen beslommeringen thuis laat.

En na het overlijden van degene, met wie je toch een band hebt opgebouwd, zoekt ze even de natuur op en maakt soms een klein versje of een gedicht.

'Zie ik je nog weer?' vroeg ze Die nacht had ik iets voor haar geschreven Ik gaf het haar: “Op de valreep van je leven kwam ik je tegen, Goede Vaart, Johanna”

Vorig jaar heeft Marijke zo’n 6 oproepen gekregen. En dus ook 6 maal afscheid genomen. Toch blijft haar reactie steeds : ‘Ik mag weer!’, als haar hulp wordt gevraagd.

 

Met recht een bijzondere Vrijwilliger van de Maand.

Ad Visser, nee niet de presentator van TOPPOP uit de jaren ’70 en ’80, maar een echte Doesburger. Ad woont hier al 45 jaar. Vele, vele jaren in de Waterstraat en nu in het Molenveld.

 

Woont ú in de omgeving van de Waterstraat, dan belt hij zeker 8 maal per jaar bij u aan. Hij is nl collectant. En geen gewone: hij collecteert voor de Hartstichting, het  MS-fonds, het Julianafonds, het Longfonds, het Reumafonds en nog 3 andere!!

Gelukkig houdt hij van wandelen, in weer en wind, want elke collecteronde kost minstens 1 uur.

 

Toen hij 15 jaar geleden begon met collecteren, deed hij dat omdat hij graag iets voor de maatschappij wilde doen en tegenwicht zocht voor zijn kantoorwerk. Maar hij koos ook bewust voor een ronde in zijn eigen, nu dan oude buurt! En hij doet het nog steeds graag. Ook omdat hij dan veel oude bekende tegen komt!!

 

De Waterstraat heette vroeger wel het ‘armoedestraatje’. Als de stadsgidsen dan voor Ad’s, geheel eigenhandig opgeknapte woning uit 1780 stil stonden om het verhaal van die omgeving te vertellen, gluurden bezoekers soms naar binnen en zeiden ‘Nou dat valt best wel mee. . . . kijk eens wat groot’.

 

Handig is hij dus ook, maar alleen binnen eigen kring!

 

Top